Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklās izstādi „simts raksti tiem, kas meklē gaismu”

Redakcija
Redakcija

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklās izstādi „simts raksti tiem, kas meklē gaismu”
Foto: Signe anadziņa

Šī gada2. maijā plkst. 17.00 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, ieskandinot Baltā galdauta svētkus,tiks atklāta mākslinieces Ritas Grendzespersonālizstāde “simts raksti tiem, kas meklē gaismu”. Tā īpašas mākslas instalācijas veidā atspoguļos kultūras mantojumu, ko R. Grendze guvusi, trimdas gados uzaugot Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV).

R. Grendzes vizuālā valoda ir bagāta. Savā konceptuālajā daiļradē viņa apvieno pēc blīvuma, izskata un dabas dažādus un savstarpēji atšķirīgus izejmateriālus – piemēram, metālu, papīru, audumu, un citus. Tiesa, mākslinieces darbos tie sadzīvo ļoti saderīgi un veido stabilas un patstāvīgas kompozīcijas, ietverot vienlaikus kā dziļi emocionālus un poētiskus, tā pragmatiskus vēstījumus.

Šajā izstādē, kas radīta Latvijā, Cēsīs, kā galvenais materiāls un avots izmantotas 100 latviešu grāmatas. Simboliski viena grāmata veltīta katram Latvijas valsts pastāvēšanas gadam. Pievēršoties arī tautiskiem simboliem un to nozīmei latviešu kultūrā, R. Grendzesmākslas instalācijā aktuāli būs latviskiem galdautiem raksturīgie dreļļu rakstu zīmējumi, kas sasaucas arī ar izstādes norises vietas – LNB – melnā marmora grīdas ornamentu. Māksliniece uzsver vizuālo saspēli starp drukāto tekstu, zīmētiem rakstiem un papīrā izgrieztiem logiem.

„Ja dreļļu rakstos ieskauto galdautu vai dvieļu krāsu palete atgādina Latvijas bērzu mežus, tad drukātie raksti norāda uz netaustāmo valodas un folkloras ietekmi savā estētikā. Es vēlos veicināt sarunu starp pieredzēto un esošo, ar vislielāko cieņu pret tām paaudzēm, kas uzturējuši latvisko identitāti gan Latvijā, gan ārpus tās robežām. Ceru, ka šī izstāde stiprinās tiltu starp Latvijā un ārpus Latvijas dzīvojošiem latviešiem,” stāsta R. Grendze.

Izstādi atbalsta Amerikas Latviešu apvienības Kultūras fonds un nozare “Latviešu fonds”, ASV vēstniecības Latvijā “Mazo grantu programma” unPasaules latviešu mākslas centrs.

Izstāde apskatāmaLNB 1. stāvā līdz 20. augustam bibliotēkas darba laikā.

Rita Grendze ir studējusi tekstilmākslu, iegūstot bakalaura grādu Klīvlendas Mākslas institūtā (ClevelandInstituteof Art, ASV)) un maģistra grādu Krenbrukas Mākslas akadēmijā (CranbrookAcademyof Art, ASV). Viņa piedalās izstādēs kopš 1989. gada. 1994.gadā R. Grendze saņēmusi Fulbraita stipendiju Latvijā, lai turpinātu iesāktos pētījumus par latviešu ornamentiem, akcentējot tautiskus izšuvumus. Viņas darbi ir iekļauti gan privātkolekcijās, gan dažādu iestāžu kolekcijās (tostarp Latvijas Nacionālāmākslas muzeja lietišķās mākslas nodaļas un ASV vēstniecības Latvijā “Art inEmbassies” kolekcijās).

Plašāk par Ritu Grendzi: ritagrendze.com