Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:331, Did:0, useCase: 3


Izdzīvo Titānika stāstu! Rīgā atklāj pasaulē lielāko Titānikam veltīto ceļojošo izstādi

Redakcija
Redakcija

Piektdien, 27.martā pulksten 11.00 Sporta Manēžā Rīgā (Maskavas ielā 160) durvis ver pasaulē lielākā ceļojošā izstāde par okeāna leģendu – kuģi Titāniku. Tā būs apskatāma trīs mēnešus, katru dienu no pulksten 11.00 līdz 20.00 (pēdējā ieeja pulksten 19.00).

„Neraugoties uz to, ka pagājuši 103 gadi, kopš kuģis nogrima, šis stāsts, leģenda un emocijas dzīvo vēl joprojām,” saka Toms Zallers, ceļojošās izstādes Titanic the Exhibition veidotājs, Imagine Exhibitions Pte. prezidents un izpilddirektors. T. Zallers ir niris okeāna dzelmē, lai redzētu Titānika paliekas, un viņš apgalvo, ka „šajā izstādē apmeklētāji, pateicoties skaņas un gaismas efektiem, var ļoti spilgti izdzīvot Titānika stāstu gan vizuāli, gan audiāli”.


Šī ceļojošā izstāde ir unikāla, vēsturiska liecība, kas ļauj izdzīvot tā laika noskaņojumu un dzīvesstilu, inženierijas un būvniecības sasniegumus, aplūkot vēsturiskus priekšmetus un vairāk uzzināt par kuģa bojāeju. Dažādas Titānikam veltītas izstādes ir eksponētas 26 pasaules valstīs un tās apmeklējuši vairāk nekā 20 miljoni cilvēku. Tagad vērienīgā izstāde ir atceļojusi uz Latviju, un tā unikāla iespēja redzēt vienu no jaunākajām, lielākajām un visaptverošākajām izstādes izpausmes formām.


Apmeklētāji izstādes laikā var iepazīties ar kuģa būvniecības procesu, izjust tā laika greznību, dzīvi pirmajā, otrajā un trešajā klasē, pastaigāties uz pirmās klases klāja un galvenajām kāpnēm, pieskarties īstam aisbergam un uzzināt daudzus faktus par šo leģendāro kuģi un tā traģisko likteni. Pateicoties rūpīgam vēsturnieku, kolekcionāru un inženieru darbam, kā arī skaņas un gaismas specefektiem, izstādes apmeklētājiem ir iespēja aplūkot ļoti precīzu Titānika iekštelpu atainojumu un iejusties vairāk nekā 100 gadus senā pagātnē.

Katrs apmeklētājs, dodoties aplūkot ekspozīciju, saņem iekāpšanas karti. Vienu tās pusi rotā Titānika rēderejas White Star Line emblēma, bet otrā ir atrodama informācija par kādu no kuģa reālajiem pasažieriem. Galerijā, kas veltīta kuģa piemiņai jeb, t.s., Memoriālā, katrs var uzzināt „sava pasažiera” likteni.


Rūpīga iepazīšanās ar ekspozīciju aizņem aptuveni 80 minūtes. Izstādē strādā arī divi fotogrāfi, un apmeklētājiem ir iespēja nofotografēties uz kuģa priekšgala vai pie Lielajām kāpnēm, kas ir sabiedriskās dzīves centrs. Izstādes noslēgumā katram ir iespēja šo fotogrāfiju iegādāties.


Izstādi veido vairāk nekā 375 vēsturiski objekti, kas atradās uz Titānika vai tā līdzinieka – kuģa Olimpija (Olympic), līdz ar to šī ir reta iespēja iepazīt dzīvi uz lielā kuģa, pirms tas nogrima okeāna dzelmē. Eksponātu vidū ir priekšmeti, kas tika nocelti no kuģa īsi pirms tā došanās ceļā uz Ņujorku, atrasti jūrā tūlīt pēc katastrofas, tādi, kurus paņēma līdzi izdzīvojošie pasažieri, kā arī priekšmeti no Džeimsa Kamerona 1997. gada filmas, kuru vidū ir arī leģendārā briljanta Okeāna Sirds kopija, kā arī Keitas Vinsletas un Leonardo Di Kaprio tērpi.



Izstādē redzami artefakti pieder Lielbritānijas uzņēmumam White Star Memories, kas ir lielākais ar Titāniku saistīto objektu kolekcionārs pasaulē. Artefaktu vidū ir pastkarte, ko otrās klases pasažiere Mariona Raita (Marion Wright) nosūtīja brālim 11.aprīlī – dienā, kad Titāniks atradās Kvīnstaunas ostā Īrijā – savā pēdējā pieturā pirms liktenīgās sadursmes.
Tāpat tur apskatāma sērkociņu etvija, kas tika iegādāta uz Titānika esošajā bārddziņu salonā laikā, kamēr kuģis vēl atradās Sauthemptonas ostā un bija pieejams publikai. Eksponātu vidū ir arī pārtikas karte maltītei A La Carte restorānā – pamatmaltītes bija iekļautas biļešu cenā, bet pusdienošana šajā restorānā bija par papildu samaksu. Tomēr, ja pasažieris bija nokavējis kādu no cenā iekļautajām maltītēm, tas varēja saņemt kompensācijas talonu un izmantot to A La Carte restorānā. Izstādē esošais talons ir vienīgais pasaulē zināmais, kas pieejams kolekcionāriem pēc kuģa avārijas. Eksponātu vidū ir arī tā laika smalkākais porcelāns, leģendārā vācu mīksto lācīšu ražotāja Steiff izgatavotais piemiņas lācītis Titānikā bojā gājušo bērnu piemiņai un ļoti daudz citu vērtīgu eksponātu.


Ikvienam, kurš gribējis sajust klātienē Titānika īpašo greznību un romantiku, izstādes apmeklējums noteikti būs ilgu piepildījums. Redzes, dzirdes un sajūtu gleznas vēl ilgi ļauj veldzēties atmiņās par vareno kuģi Titāniku.

„Izstāde uz Latviju tika atvesta vairākās kārtās, kopumā ar 22 kravas auto. Mazāk nekā mēneša lakā, organizācijā un būvniecības darbos strādājot aptuveni 100 cilvēkiem, sporta manēžas stadions tika pārvērsts elpu aizraujošā piedzīvojumā. Šī izstāde neapšaubāmi ir viena no lielākajām, kas Latvijā jebkad viesojusies,” stāsta Inga Kadeka.

Izstādes norises laikā notiks dažādi pasākumi. Apmeklētājiem ir iespēja pieteikties gan individuāliem, gan grupu apmeklējumiem, tāpat arī jebkurš var iegādāties suvenīrus atmiņām par Titāniku. Izstādē ir gan pavadošie, gan audio gidi latviešu, angļu un krievu valodā.


Izstādi Latvijā organizē SIA Delfi Entertainment, promoteris Lauri Laubre (Igaunija) un projekta vadītāja Latvijā Inga Kadeka. Izstādes eksponāti pieder Lielbritānijas uzņēmumam White Star Memories, kas ir lielākais ar Titāniku saistīto objektu kolekcionārs pasaulē.

Par izstādes radošo komandu:

Devids Skots Beddards (David Scott Beddard)
White Star Memories Ltd. darbības joma ir ar Titāniku un tā rēdereju White Star Line saistīto artefaktu piegāde muzejiem un izstādēm. White Star Memories uzņēmuma kodolu veido trīs kolekcionāri – Džons Vaits (John White), Deivids Skots Beddards (David Scott-Beddard) un Deivids Lorenss (David Lawrence).
Deivids Skots Beddards ieguvis mūzikas izglītību Birmingemā, ilgu laiku strādājis lielu uzņēmumu vadībā, pieveicis vairākus pusmaratonus un maratonus, kvalificēts nirējs, kurš aizraujas ar niršanu dziļajos ūdeņos un senu kuģu vraku izpētē. Viņam pieder plaša White Star Line artefaktu kolekcija.

Deivids Lorenss (David Lawrence)
Deivida interese par Titāniku sākās 1980-to gadu sākumā, kad, strādājot būvniecībā viņš zem kādas vecas mājas linoleja atrada laikraksta fragmentu ar publikāciju par Titāniku. Deivids kļuva par White Star Line artefaktu kolekcionāru un aizrautīgi pēta ar to saistītos faktus. Viņš ir atradis pasažieri vārdā Neitans Goldsmits, kurš dzimis Latvijā, kā arī ticies ar pieciem izdzīvojušajiem Titānika pasažieriem.

Heidi Pinčala (Heidi Pinchal)
Heidi specializējas muzeju un izstāžu zīmolvedībā un komunikācijā, strādā Ziemeļamerikas, Eiropas, Āzijas un Dienvidamerikas tirgos. Viņai ir liela pieredze vēstures, zinātnes, izstāžu komunikācijā. Heidi Pinchal ir izstādes reģionālā promotera Marka Žurvinska (Universal Exhibition Group) preses pārstāve, kurai ir visaptverošas zināšanas par izstādes saturu.

Mark Zurevinsky
Universal Exhibition Group (UEG) pārstāvis.
UEG (Kanāda) ir starptautiska izklaides kompānija, kas no 1997. gada strādā izstāžu un koncertu organizācijas jomā ASV un Eiropā. Uzņēmums nodrošinājis tūres daudziem talantiem - Eltonam Džonam, Rolling Stones, Sārai Braitmenai un Deividam Koperfīldam. Tā izstāžu portfeli veido Titanic the Exhibition, Our Body, Science of Rock & Roll, Ice Age u.c.

Inga Kadeka
Titanic The Exhibition projekta vadītāja Latvijā.
Inga Kadeka bijusi koncertaģenūras FBI direktore un iesaistīta daudzus slavenu mūziķu koncertu organizācijā - Depeche Mode, Metallica, Aerosmith, Lenija Kravica, Rianas, Enrikes Iglesias, kā arī organizējusi ceļojošo izstādi Bodies Revealed.

Lauri Laubre
Titanic The Exhibition promoteris Austrumeiropā.
Lauri Laubre ir viens no zināmākajiem koncertu organizatoriem un promoteriem Baltijā, kas uz šejieni atvedis virkni liela mēroga pasākumus. Viņš organizējis vairāk nekā 1000 pasākumu, ieskaitot koncertus tādām pasaules zvaigznēm kā Maikls Džeksons, Rolling Stones, Tīna Tērnere, Kailija Minoga, Queen, Deivids Koperfīlds, šovu "Pastaiga ar dinozauriem" u.c.