Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Latvijas Nacionālais vēstures muzejs aicina uz izstādi “Linu audums tradicionālajā apģērbā”

Redakcija
Redakcija

Jaunatvērtajā izstādē “Linu audums tradicionālajā apģērbā” aplūkojama daļa no Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Etnogrāfijas nodaļas Apģērbu un tekstila kolekcijas, kurā ievērojamu vietu ieņem tradicionālā apģērba priekšmeti. To darināšanai izmantoti dabīgie materiāli – lini, aitas vilna, kokvilna. Neaizvietojams tradicionālajā tērpā bija un ir linu audums.

Linu auduma apģērbs Latvijas teritorijā īpaši noderīgs vienmēr bijis siltajā gadalaikā, tāpēc izstādē lielākoties apskatāms sieviešu un vīriešu vasaras tērpu klāsts – 19. gadsimta linu krekli, brunči, jakas, priekšauti, snātenes (vasaras plecu segas), sieviešu galvas lakatiņi, cepures, zeķes, kabatslakati, vīriešu svārki un bikses. Sievietes vasaras lauku darbos ejot ģērbušas linu kreklu, ko sajoza ar jostu, vai kreklu un linu auduma brunčus. Vīrieši karstā laikā kreklus valkājuši izlaistus virs biksēm. Mazāk zināmi ir tādi izstādē eksponētie apģērbi kā “rudzu jaka”, kādu valkāja rudzu kūlīšus sienot, un kāzu mētelis, kuru lietoja dzimtai piederīgie divās paaudzēs.

Apģērbu klāstu izstādē papildina linu dzijas sagatavošanā izmantoti rīki no LNVM Darbarīku un sadzīves priekšmetu kolekcijas: vārpstiņas, vērpjamo ratiņu sprēslīcas un ērkuļi, u.c. Izlikts arī tāds neparasts priekšmets kā “vīvaļa”, caur kuru izvēra linu dziju, tinot to kamolā. Tāpat aplūkojami daži aušanā izmatoti priekšmeti: “lēzīte”, atspoles, auduma rakstu galdiņi – auduma tehniskā risinājuma paraugs audējam, šķietiņi, ar kuriem auda jostiņas un prievītes.
Liecības par linu kultūru saglabātas arī Pieminekļu valdes ekspedīciju laikā uzņemtajos fotonegatīvos, no kuriem daudzi iekļauti UNESCO programmas “Pasaules atmiņa” Latvijas nacionālajā reģistrā. Fotogrāfijas ilustrē gan linu novākšanas un apstrādes procesu, gan to, kā linu apģērbu nēsāja darbā un ikdienā.

Izstādes veidotāji ir LNVM speciālisti Una Dževečka, Jānis Šabanovs, Gunita Baumane, Tabita Lapiņa, Daina Ziemele, Signe Lāce, mākslinieks Ģirts Boronovskis, fotogrāfi Roberts Kaniņš un Kārlis Kalsers.
Izstāde “Linu audums tradicionālajā apģērbā” apskatāma Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā, Brīvības bulvārī 32, Rīgā, līdz 2019. gada martam.