Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


30. martā atklās unikālu rokrakstu paraugu izstādi Latvijas Nacionālajā bibliotēkā

Redakcija
Redakcija

Ceturtdien, 30. martā, plkst. 17.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) 5. stāvā tiks atklāta izstāde “Laiku atspulgi senos manuskriptos”. Atklāšanā piedalīsies izstādes koncepcijas un tekstu autore, galvenā bibliogrāfe Lilija Limane un LNB direktors Andris Vilks.

Izstādē vienkopus redzami unikālākie paraugi no LNB rokrakstu krājuma, kurā atrodami vairāk nekā 26 tūkstoši glabājamo vienību. Skatītāja acīm atklājas ārēji spilgti raksti un attēli, slavenību autogrāfi un latviešu kultūras vēstures klasikas jaundarbu pirmteksti kā apliecinājums cilvēka radošās darbības daudzveidīgajām formām un izpausmēm.
Seni raksti palīdz uzskatāmā veidā iepazīt mūsu kopīgo pagātni visdažādākajos rakursos – no valsts dzīves caur iestādes dokumentu līdz pavisam personiskai pagātnes pieredzei caur dienasgrāmatu vai vēstuli. "Arhīvi ir kādas nācijas, kāda novada, kādas iestādes memuāri. Nācija, novads, iestāde, kas nav saglabājusi savus arhīvus, ir kā cilvēks, kurš pazaudējis savu atmiņu," teicis franču arhīvists un novelists Šarls Brēbāns (CharlesBraibant).

Katrs izstādē skatāmais dokuments ir kā pieturas punkts vairāk nekā piecu gadu simtu ritējumā no 14. gadsimta līdz pat mūsdienām. Eksponējamo eksemplāru hronoloģiskais princips apvienots ar tematisko, ļaujot apjaust rokrakstu piederību dažādiem laikmetiem, vienlaikus atklājot to daudzveidību.

Izstādē izmantoti materiāli no LNB un Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta krājuma.
Izstāde būs aplūkojama līdz 27. augustam. Ieeja bez maksas.

Darba laiks:
P.–Pk. 9.00–20.00
S.–Sv. 10.00–17.00