Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Valse Melancolique. Muzikāls prozas lasījums Raiņa un Aspazijas mājā

Redakcija
Redakcija

29. novembrī plkst. 19.00 Raiņa un Aspazijas mājā Rīgā, Baznīcas ielā 30, notiks prozaiķes Ingas Žoludes un komponista Oskara Herliņa muzikāls prozas lasījums Valse Melancolique.

Ingas Žoludes īpaši šim gadījumam rakstīto stāstu par Emīla Dārziņa “Melanholiskā valša” tapšanu papildinās Oskara Herliņa Melanholiskais ambients – E. Dārziņa skaņdarba jauna, speciāli šim notikumam radīta interpretācija.

Inga Žolude (1984) ir latviešu rakstniece un publiciste, kas raksta arī recenzijas par latviešu un ārzemju literatūru. 2008. gadā iznāca Ingas Žoludes pirmais romāns “Silta zeme”, 2011. gadā autore saņēma Eiropas Savienības Literatūras balvu par stāstu krājumu “Mierinājums Ādama kokam”. Šobrīd ir iznākušas jau piecas Ingas Žoludes grāmatas.

Oskars Herliņš (1980) ir latviešu komponists, studējis filozofiju Latvijas Universitātē un kompozīciju Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, Hāgas Karaliskajā konservatorijā un Stokholmas Karaliskajā Mūzikas augstskolā. Deviņdesmitajos gados dibinājis vairākas rokgrupas, apguvis elektriskās ģitāras un eifonija spēli. Ierakstījis vairākas skaņu plates, piemēram, “Mūzika sintētiskajam orķestrim”. Ieguvis godalgas elektroniskās mūzikas konkursā “Elektrochok” Dānijā, Jaunās mūzikas festivāla “Arēna” kompozīciju konkursos, kā arī citos. Oskara Herliņa mūzika atskaņota Dienvidkorejā, Honkongā, Zviedrijā, Vācijā un citās valstīs.

Emīla Dārziņa simfoniskais skaņdarbs “Melanholiskais valsis” ir populārākais latviešu komponētais darbs. Emīla Dārziņa personība arvien ir liels noslēpums, kuru pastiprina mistiskie viņa bojāejas apstākļi. Tikpat liels noslēpums ir “Melanholiskā valša” ierosmes avots, un to Inga Žolude pētījusi stāstā, kopā ar komponistu Oskaru Herliņu uzdodot jautājumu, vai “Melanholiskais valsis” patiesi ir melanholisks un kas to tādu padara.

Valse Melancolique būs Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītā projekta “Vārtus vaļā! Muzikāli autorvakari” noslēdzošais pasākums.

Ieeja – 2.00 €, skolēniem, studentiem, senioriem – 1.50 €.
Finansiālais atbalsts – Valsts kultūrkapitāla fonds.