Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


JURA ZBOROVSKA antīkās un ne tik antīkas fototehnikas kolekcijas izstāde

Redakcija
Redakcija

Bauskas novadpētniecības un mākslas muzejā no 29.10.- 23.11. 2014 apskatāma JURA ZBOROVSKA antīkās un ne tik antīkas fototehnikas kolekcijas izstāde. Atklāšana trešdien, 29.oktobrī plkst. 17.00.

Izstādē būs apskatāmas vairāk nekā simts kameras no vienpadsmit valstīm. Tas būs ceļojums fototehnikas vēsturē no 19.gadsimta sākuma.
Juris Zborovskis dzimis 1984. gada 28. oktobrī Jelgavā. Absolvējis Jelgavas Amatniecības vidusskolu (Jelgavas tehnikumu). Kolekcionēšanas pirmsākumi meklējami 1999. gadā. Sākotnēji viņš nodarbojās tikai ar numismātiku un bonistiku (monētu un banknošu kolekcionēšanu). Tā kā Jurim ir liela interese par Jelgavas vēsturi, viņš 2012. gadā kā brīvprātīgais piedalījās arheoloģiskajos izrakumos Lielajā ielā. Paralēli numismātikai un bonistikai jau ilgus gadus aizraujas ar antīku fotoaparātu un filmu kameru kolekcionēšanu.
Izstādē varēs iepazīties ar projektoriem, gaismas mērierīcēm, fotogrāfiju attīstīšanas iekārtām un citiem foto aksesuāriem. Darbosies arī foto stūrītis, kur varēs iejusties fotogrāfa lomā.

«Kolekcijas pirmsākumi datējami aptuveni pirms 10 gadiem, kad kāds draugs man dzimšanas dienā uzdāvināja vecu fotokameru, kas kļuva par piemēru citiem, un tā es katru gadu tiku apdāvināts ar kaudzi vecas fototehnikas. Lai gan pats ar fotogrāfijām esmu uz «Jūs», laikam ejot, sāku iedziļināties un izpētīt savas dāvanas, līdz atskārtu, ka vairs nevaru iziet no mājas bez liekiem 30 eiro, baidīdamies palaist garām kādu izdevīgu darījumu. Kā jebkura svarīga lieta mūsu dzīvē ievieš zināmas pārmaiņas, tā ari šī kolekcija ir izdaiļojusi manu dzīvokli ar daudziem skaistiem plauktiem, un viesu mulsināšanai esmu pat tualetē ievietojis video novērošanas kameru (nestrādājošu), kā ari galvaspilsētas apmeklējums nav iedomājams bez «Latgalītes» apmeklējuma,» stāsta J.Zborovskis.

Apmeklēt izstādi kolekcionārs aicina ne tikai profesionāļus un interesentus, bet īpaši bērnus un skolniekus, kuriem bez izstādes eksponātu apskates būs iespēja bildēties foto stūrītī.