Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Par to, ko oficiālajos dokumentos nerakstīja - saruna ar mākslas vēsturnieci Kristīni Ogli par LMA Dabasskatu meistardarbnīcu

Redakcija
Redakcija

8. augustā plkst. 16.00 Tukuma Mākslas muzejā (Harmonijas ielā 7, Tukumā) notiks pasākums ar nosaukumu “Aizkadri”, kurā mākslas vēsturniece Kristīne Ogle stāstīs par LMA Dabasskatu meistardarbnīcas ikdienu un to, par ko oficiālos dokumentos nerakstīja.

1920. – 1940. gadu avīžraksti ir īsta bagātību krātuve – tie spēj iedzīvināt laiku, kad Purvīša skolnieki aktīvi piedalījās Latvijas mākslas kopainas radīšanā, sniedza intervijas un galvenais – iemiesoja tradīcijas, ko viņu prātos un sirdīs savulaik bija iedēstījis slavenais pasniedzējs. Arhīvu materiālos, dokumentos, oficiālajās izstāžu recenzijās parasti aiz kadra paliek topošo mākslinieku dzīve šajā vidē – ar priekiem un drāmām, centieniem, vilšanos, cerībām. Par to arī saruna ar mākslas vēsturnieci Kristīni Ogli Tukuma Mākslas muzeja izstādes "Purvīša zīmē" ietvaros.

Asociētās profesores, Dr. art. Kristīnes Ogles pētniecisko interešu lokā ietilpst sakrālā arhitektūra un māksla, tostarp latviešu nacionālā ainavu glezniecība. Studiju un pētniecības nolūkos darbojusies Vācijā, Ungārijā, Lietuvā, Polijā, Maltā, Austrijā, Nīderlandē, Ukrainā, Itālijā, Beļģijā, Igaunijā un Francijā. Kopš 1999. gada regulāri piedalās vietēja un starptautiska mēroga konferencēs un semināros. Vairāk nekā 30 publikāciju autore pašmāju un ārzemju izdevumos. Saņēmusi Profesora Dr. Roma Bēma piemiņas fonda prēmiju (2000, 2003), Latvijas Zinātņu akadēmijas balvu jaunajiem zinātniekiem (2004), Latvijas Universitātes Kristapa Morberga stipendiju (2004), Latvijas Zinātnes padomes doktorantūras atbalsta grantu (2005).

Tukuma Mākslas muzeja izstādē "Purvīša zīmē" eksponēti mākslinieka Vilhelma Purvīša un viņa vadītās Dabasskatu meistardarbnīcas audzēkņu darbi: Anša Artuma, Nikolaja Breikša, Arvīda Egles, Oļģerta Jaunarāja, Eduarda Kalniņa un citu. Izstāde skatāma no 2019. gada 11. maija līdz 15. septembrim.

Dalība pasākumā ar muzeja biļeti: studentiem - bezmaksas, pensionāriem un personām ar invaliditāti - 1.00 EUR (Tukuma novada personām ar invaliditāti - bezmaksas), pieaugušajiem - 1.50 EUR.