Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Jaņa Rozentāla tēls literatūrā. Augusta Deglava romāns “RĪGA”

Redakcija
Redakcija

Jaņa Rozentāla 150. jubilejas gadā Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejs, Alberta ielā 12–9, piedāvā lekciju ciklu “Janim Rozentālam – 150”, lai iepazīstinātu ar dažādiem izcilā gleznotāja personības, biogrāfijas un daiļrades aspektiem, kas līdz šim lielai sabiedrības daļai ir bijuši mazāk zināmi.
Lekcijas notiek reizi mēnesī svētdienās, uz tām aicināti visi, kuru interešu lokā ir 19. gadsimta beigu un 20. gadsimta sākuma mākslas vēsture un literatūra.

25. septembrī plkst. 14.00 būs iespēja noklausīties cikla sesto lekciju JAŅA ROZENTĀLA TĒLS LITERATŪRĀ. AUGUSTA DEGLAVA ROMĀNS “RĪGA”. Lekciju lasīs muzeja speciāliste Mag. hist. Maija Ārena.

Pirms Janis Rozentāls kļuva par gleznotāju, viņš bija viens no tiem Latvijas lauku iedzīvotājiem, kuri devās uz Rīgu, lai veidotu labāku dzīvi.
Par iespējām, kas pavērās Rīgā 19. gadsimta otrajā pusē vēsta viens no spilgtākajiem romāniem latviešu literatūrā – Augusta Deglava romāns “Rīga”. Romāna otrajā daļā “Labākās famīlijas” parādās arī Janis Rozentāls – pieticīgos apstākļos dzīvojošs jauns, centīgs Rīgas Latviešu teātra korists.

Tieši Rīgas Latviešu teātrī Rozentāls ieguva draugus un paziņas, kas viņam bija svarīgi arī vēlākajos gados – aktieri, vēlāko teātra direktoru Pēteri Ozoliņu, aktrisi Daci Akmentiņu, rakstnieku Augustu Deglavu.