Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


“Grāmata Latvijā” – jauna pastāvīgā ekspozīcija Latvijas Nacionālajā bibliotēkā

Redakcija
Redakcija

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) 97. gadadienā, 2016. gada 29. augustā, tiks atklāta LNB pastāvīgā ekspozīcija “Grāmata Latvijā” – 21. gadsimta un bibliotēkas jaunā veidola iedvesmots stāsts par Latvijas grāmatniecības vēsturi pasaules kontekstā!

Ekspozīcija vēstīs par grāmatu gan kā par materiālu objektu, gan kā par sociālu un garīgu parādību, kas ir mainījusi un maina sabiedrību, cilvēku dzīves un prātus. Grāmata kā medijs ir būtiski ietekmējusi Eiropas kultūru, tāpēc ekspozīcija arī mēģinās atbildēt uz jautājumu, kāda loma ir grāmatai šodien un kāda tā būs nākotnē.

Ekspozīciju veido četras daļas, kas atklāj grāmatu no dažādiem skatu punktiem. Grāmatniecības vēsturei veltītajā daļā iespējams apskatīt tās Latvijā un latviski iespiestās grāmatas, kuras ir būtiski ietekmējušas Latvijas kultūru un nācijas identitāti. Mikroizstāde ar nosaukumu “Maņas” veltīta lasītāja ķermeniskajai pieredzei saskarsmē ar grāmatu. Ar dažādu interaktīvu nodarbju palīdzību te iespējams burtiski uz savas ādas, ar savu dzirdi, redzi un garšu pieredzēt grāmatu. “Vara” aplūko grāmatu kā varas instrumentu – gan padarot apmeklētāju par politisku manipulāciju objektu, gan atsaucot atmiņā izjūtas, ko katrs reiz piedzīvojis, nonākot kāda suģestīva teksta varā. Savukārt ekspozīcijas daļa “Gars” atklāj grāmatu ne tikai kā garīgā un laicīgā garīguma mediju, bet ar “dzīvas” grāmatas instalācijas palīdzību ļauj arī nokļūt grāmatu fantāziju pasaulē.

Vēsturiskā satura sasaiste ar šodienas realitāti, mūsdienīgs dizains un interaktīvi risinājumi padara ekspozīciju “Grāmata Latvijā” interesantu un ērti uztveramu dažādām auditorijām.

Ekspozīcijā skatāmi vairāk nekā 100 grāmatu oriģināli no viduslaikiem līdz mūsdienām.

Ekspozīciju veidojusi starpdisciplināra komanda – idejas autors ir LNB direktors Andris Vilks, bet projektu vada Inga Surgunte. Kuratori – vēsturnieks Gustavs Strenga, muzeoloģijas speciāliste Maija Uzula-Petrovska un rakstnieks Pauls Bankovskis. Ekspozīcijas tapšanā ir piedalījušies LNB grāmatu vēstures eksperti Ināra Klekere, Lilija Limane, Viesturs Zanders un citi Latvijas vadošie grāmatniecības vēstures eksperti. Ekspozīcijas moderno un izaicinošo vizuālo tēlu ir veidojis arhitektu birojs “Gaiss” sadarbībā ar grafikas dizaina biroju “Associates, Partners et Sons”. Ekspozīcijā būs redzamas ne tikai grāmatas, bet arī īpaši tai veidoti mākslas objekti, kuru autori ir Andris Breže, Reinis Pētersons un Valdis Villerušs.

Ekspozīcija “Grāmata Latvijā” piemērota visa vecuma interesentiem.

Ekspozīcijas darba laiks, sākot ar 30. augustu:
P., O., C., S. 10.00–17.00
T., Pk. 12.00–20.00
Sv. slēgts

Ieeja bez maksas.