Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Muzejpedagoģijas nodarbība par mūzikas nozīmi Atmodas laikā

Redakcija
Redakcija

Liepājas muzejs aicina uz jaunu muzejpedagoģijas nodarbību „„Līvi” un Dziesmotā revolūcija”, kuras mērķis ir iepazīstināt skolēnus ar Trešās Atmodas notikumiem, uzsverot janvārī aktuālo tēmu - barikāžu laiku.

Dziesmotā revolūcija bija laika posms Baltijas valstu vēsturē starp 1986. un 1991. gadu, kas beidzās ar pilnīgu valstiskās neatkarības atjaunošanu visās Baltijas valstīs.
Atmodas laiku iezīmē tādas dziesmas kā „Palīdzi, Dievs, visai latviešu tautai”, „Tautas laiks”, „Atmostas Baltija”, dziesmas no Zigmara Liepiņa un Māras Zālītes rokoperas „Lāčplēsis”, kurās mūziķi vēstīja Latvijas neatkarības ideju.

Arī liepājniekiem bija, ko teikt. Imants Kalniņš un Olafs Gūtmanis sacerēja veltījumu Latvijas Tautas frontei „Pie pleca plecs…”. Tautas iemīļotas dziesmas par brīvību skanēja Austras Pumpures, grupas „Remix”, „Līvi” u.c. mākslinieku izpildījumā.

Uz sarunu par Dziesmoto revolūciju aicinām muzejpedagoģijas nodarbībā „„Līvi” un Dziesmotā revolūcija” izstādē „Dzelzgriezēj, šī pasaule mums jāsagriež”.

Nodarbības ietvaros iepazīstināsim ar izstādi un grupas „Līvi” attīstības ceļu, ar Trešās Atmodas notikumiem un Dziesmoto revolūciju. Skolēniem būs iespējams noskatīties video ar „Līvu” radītajām tam laikam nozīmīgākajām dziesmām – „Vairogi”, „Zābaku dziesma” un „Dzimtā valoda”.

Muzejpedagoģijas nodarbības ietvaros jaunāko grupu skolēni (2.-5. kl.) tiks aicināti attēlot savas sajūtas un domas par „Līvu” dziesmām zīmējumā, savukārt, vecākās grupas (6.-12. kl.) darboties ar dziesmu tekstiem.
Būs iespēja iejusties Atmodas laika noskaņā, kā arī uzzināt par Tautas frontes dibināšanu (1988), „Baltijas ceļu” (1989), 1990. gada 4. maija deklarācijas par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu pieņemšanu, barikādēm (1991), kas vainagojās ar neatkarīgas Latvijas Republikas atjaunošanu.

Kopš 1997. gada 20. janvāris ir noteikts par barikāžu aizstāvju atceres dienu, izrādot godu barikāžu dalībniekiem.
Latvijas Tautas frontes organizētās barikādēs piedalījās Latvijas neatkarības aizstāvji no visiem novadiem, tas bija unikāls nevardarbīgas pretošanās paraugs, par ko ir vērts atcerēties, runāt un stāstīt nākošajām paaudzēm.
Muzejpedagoģijas nodarbības „„Līvi” un Dziesmotā revolūcija” notiek Liepājas muzeja izstādē „Dzelzgriezēj, šī pasaule mums jāsagriež” Kūrmājas prospektā 16/18. Tā paredzēta 2. - 12.klašu skolēniem, nodarbībā plānotais laiks – viena stunda, cena – 8,82 EUR.

Izstādi „Dzelzgriezēj, šī pasaule mums jāsagriež” Liepājas muzejā apskatāma līdz 26. februārim. Ieeja – bezmaksas.

Uz nodarbībām lūdzam iepriekš pieteikties pa tālruni +371 29605223, +371 63422604; rakstot elektroniski: maruta.eistere@liepajasmuzejs.lv; pasts@liepajasmuzejs.lv.