Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Galerijā „Durvis” skatāma Jura Zborovska vērienīgā fototehnikas kolekcija un fotogrāfa Žaņa Bezmera izstāde par fotogrāfiem

Redakcija
Redakcija

28. janvārī 13:00 Mākslas galerijā „Durvis” (Brīvības laukumā 21, Tukumā) atklās fototehnikas kolekcijas entuziasta Jura Zborovska izstādi un Žaņa Bezmera fotogrāfiju izstādi „Fotogrāfi”.

Jura Zborovska fotoaparātu kolekcijā ietilpst 700 dažāda veida priekšmetu. Antīkas un ne tik antīkas fototehnikas kolekcijas izstādē Mākslas galerijā „Durvis” apskatāmas vairāk nekā simts kameras no 11 valstīm. Autors apmeklētājus ievedīs fototehnikas vēsturē no 19. gadsimta sākuma. Varēs apskatīt gaismas mērierīces, fotogrāfiju attīstīšanas iekārtas un citus foto aksesuārus.
Savukārt Žaņa Bezmera izstādes nosaukums „Fotogrāfi” jau liecina par tās tematiku - fotogrāfijās redzami cilvēki, kuri fotografē, arī tādi pazīstami profesionāli sava amata meistari kā Pēteris Korsaks un Uldis Briedis. Tās ir iepriekš neizstādītas fotogrāfijas, kas tapušas laika posmā no 1982. līdz 2016. gadam. Izstādes autors vēlas raisīt apmeklētājos pārdomas - kāpēc cilvēki sevi eksponē kā fotogrāfus, kuri ir tiesīgi sevi par tādu dēvēt, kas par šo statusu liecina - aprīkojums, iegūtais vārds, atpazīstamība vai sabiedrības novērtējums daudzu gadu garumā.

Juris Zborovskis dzimis Jelgavā (1984). Absolvējis Jelgavas amatu vidusskolu (tagad Jelgavas tehnikums). Ar kolekcionēšanu nodarbojas no 1999. gada. Sākotnēji aizrāvās ar monētu un banknošu kolekcionēšanu, kam paralēli pievērsās arī antīkas foto un filmu tehnikas kolekcionēšanai. Kolekcionēt Juris sācis, pateicoties kādam draugam, kurš uzdāvinājis senu fotorīku. Kopš tā laika šādu priekšmetu dāvināšana kļuvusi par tradīciju. Šobrīd Jura kolekcijā atrodas vairāk nekā 700 dažādu vienību fototehnikas - fotoaparāti, kinokameras, fotopalielinātāji, projektori, gaismas mērierīces, fotogrāfiju attīstīšanas iekārtas un citi foto aksesuāri.
Par kolekcionēšanas pirmsākumiem Juris stāsta: „Lai gan pats ar fotogrāfijām esmu uz „Jūs”, laikam ejot, sāku iedziļināties un dāvinājumus izpētīt. Atskārtu, ka, baidīdamies palaist garām kādu izdevīgu darījumu, bez liekiem 30 eiro no mājām iziet vairs nevaru. Kā jebkura svarīga lieta mūsu dzīvē ievieš zināmas pārmaiņas, tā arī šī kolekcija ir izdaiļojusi manu dzīvokli. Viesu mulsināšanai, savas dzīvesvietas labierīcībās esmu ievietojis video novērošanas kameru (nestrādājošu). Viesošanās galvaspilsētā, bez Latgalītes apmeklējuma man nav iedomājama”.

Žanis Bezmers ir fotogrāfs ar vairāk kā 50 gadu stāžu. Dzimis Grobiņā, vēlāk pārcēlies uz Madonu, bet nu jau vairāk kā 10 gadus dzīvo Rīgā un lauku mājās Cērkstē, Engures novadā.
Sevi uzskata par pilna laika amatieri, jo fotografēšana Žanim nekad nav bijis maizes darbs. Darbojoties Liepājas Tautas foto studijā (LTFS), tapušas 2 personālizstādes (1974., 1982), trešā personālizstāde - Madonas novadpētniecības un mākslas muzejā (2015). Pēdējos gados darbojies Rīgas Pilsētas fotoklubā un neformālajā apvienībā „Kvadrāts”. Piedalījies dažādos foto konkursos un grupu izstādēs. Laiku pa laikam Žanis veido arī video sižetus.
Žanis uzskata, ka tikai pēc gala iznākuma – attēla kompozīcijas, satura, jēgas - ir redzami īstie FOTOGRĀFI.

Jura Zborovska fototehnikas kolekcijas izstāde un Žaņa Bezmera izstāde „Fotogrāfi” skatāma Mākslas galerijā „Durvis” no 2017. gada 28. janvāra līdz 9. martam. Izstādes atklāšana - 28. janvārī 13:00 Mākslas galerijā „Durvis”. Ieeja - bezmaksas.