Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Lekcija “Jaņa Rozentāla grafikas darbi” muzejā “Rīgas Jūgendstila centrs”

Redakcija
Redakcija

Lekcija “Jaņa Rozentāla grafikas darbi”  muzejā “Rīgas Jūgendstila centrs”
J.Rozentāls Māte ar bērnu

26. oktobrī pulksten 18.00 muzejā “Rīgas Jūgendstila centrs” notiks mākslas zinātnieces, Maritas Bērziņas lekcija “Jaņa Rozentāla grafikas darbi”. Šī būs otrā lekcija izstādei "Janis Rozentāls. Grafika" veltītajā ciklā. Nākamās lekcijas notiks 9. un 23. novembrī.

Mākslas zinātniece, Latvijas Nacionālā muzeja grafikas kolekcijas glabātāja Marita Bērziņa sniegs ieskatu par Jaņa Rozentāla grafiku un tās tehnisko risinājumu daudzveidību. Mākslinieka daiļradē šīs nozares lielāko īpatsvaru veido oriģināltehnikās veidoti darbi: grafīta, ogles, krāsu zīmuļu un tušas zīmējumi, kā arī akvareļa, temperas un pasteļa gleznojumi. Referātā tiks izcelta tehnisko iespēju specifiskā savdabība, risinot 19. un 20. gs. mijai raksturīgās simbolisma un jūgendstila tradīcijās izpildītās kompozīcijas. Apmeklētāji tiks iepazīstināti ar mākslinieka ieguldījumu periodikas un grāmatu noformējuma mākslā, izceļot Jaņa Rozentāla lomu nozares nacionālo tradīciju izveidē. Autore plašāk vērtēs 1896. gadā Krievijas cara Nikolaja II kronēšanai veltīto un viņam dāvināto latviešu mākslinieku albumu “Ainas no latviešu tautas dzīves”, no kurām vislielāko daļu darbu ir veidojis Janis Rozentāls. Referātā tiks izcelti arī starptautisku atzinību guvušie Rozentāla meti Rīgas Latviešu biedrības nama fasādes gleznojumiem, kas tapuši 1910. gadā ar simbolisma un jūgendstila laikmetam raksturīgiem latviešu mitoloģijā rastiem tēlu un simbolu risinājumiem.

2016. gads ar dažādiem pasākumiem tiek atzīmēts kā Jaņa Rozentāla 150. jubilejas gads, tādēļ arī muzejā “Rīgas Jūgendstila centrs” līdztekus gleznotāja grafikas darbu izstādei tiek rīkotās lekcijas, kas aicina padziļināti iepazīt gleznotāja personības šķautnes un profesionālās dzīves gājumu.

Muzejs „Rīgas Jūgendstila centrs” aicina apmeklēt arī nākamās lekcijas:
9. novembrī pulksten18.00 “Mainība un daudzpusība: Jaņa Rozentāla darbi Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijā”. Lektore Dr.art. Aija Brasliņa, LNMM Kolekciju un zinātniskās izpētes nodaļas vadītāja, glezniecības kolekcijas glabātāja.

23. novembrī pulksten 18.00 “Jaņa Rozentāla dzīves telpa". Lektore Dace Vosa, “Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa” muzeja vadītāja.

Dalības maksa lekcijā EUR 2.00.