Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Sestā Pasaules Radīšana Krista Dzudzilo. Personālizstāde

Redakcija
Redakcija

No 2017. gada 7. aprīļa līdz 14. maijam Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles ARSENĀLS Radošajā darbnīcā (Vecrīgā, Torņa ielā 1; 2. stāvā) būs skatāma Kristas Dzudzilo personālizstāde “Sestā Pasaules Radīšana”.

Ar šo ekspozīciju Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstāžu zāles ARSENĀLS Radošā darbnīca atsāk regulāru darbību, piedāvājot apmeklētājiem laikmetīgās mākslas projektus un perspektīvu jauno autoru personālizstādes.

Izstādē “Sestā Pasaules Radīšana” Krista Dzudzilo turpina savu māksliniecisko praksi – atrast kopsakarības starp tādiem fundamentāliem procesiem kā radīšana, dzīve, laiks un personīgo pagātnes pieredzi. Neatkarīgi no izmantotā medija – gan glezniecībā, gan videoinstalācijās un objektos – Kristas Dzudzilo darbiem piemīt lakoniska skaidrība. To vēstījumi un formas tiek izslīpētas līdz zīmes, pat simbola tīrībai.

Kristas Dzudzilo jaunais projekts ir īpaši ARSENĀLA Radošās darbnīcas zālei veidota vienota ekspozīcija – videoinstalācija ar objektiem telpā. Tās struktūras pamatā ir austriešu komponista Gustava Mālera (Gustav Mahler, 1860–1911) “Sestā simfonija”. Radīšanai kā idejai autore piešķir konkrētību, vedot skatītāju nevis pie poētiska izjūtas vispārinājuma, bet gan pie pietuvināšanās realitātei. Mākslinieces darbā būtiska ir tajā ieraugāmā saikne starp pasaules, simfonijas un dzīvības radīšanu.

PAR MĀKSLINIECI
Krista Dzudzilo (1989) ieguvusi bakalaura grādu Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļā (2013) un maģistra grādu Vizuālās komunikācijas nodaļā (2016). Sarīkojusi piecas personālizstādes, no kurām ekspozīcija ar videoinstalāciju “Skaidrība” 2015. gadā tikusi nominēta Purvīša balvai. Piedalās grupu izstādēs Latvijā un ārpus tās.

Māksliniece strādā tandēmā ar vīru – scenogrāfu Reini Dzudzilo (1987). 2015. gadā notikušas divas viņu personālizstādes: “kim?* *kas ir mīlestība?” kim? Laikmetīgās mākslas centrā un “Viena skatītāja apmeklējums” LNMM i.z. ARSENĀLS Radošajā darbnīcā. Savukārt 2016. gadā ar pilsētvides objektu “Respice post te. Hominem te memento” mākslinieki piedalījušies starptautiskā laikmetīgās mākslas festivālā “Tēlniecības Kvadriennāle Rīga”.

Krista Dzudzilo darbojas teātrī un kopā ar Reini Dzudzilo veido izrādes vizuālo ideju – kostīmus un scenogrāfiju. 2016. gadā ieguvusi “Spēlmaņu nakts” balvu kā Gada kostīmu māksliniece.