Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Šodienas mākslas plūsmas – starp rakstu rakstiem un formu politiku

Redakcija
Redakcija

Šodienas mākslas plūsmas – starp rakstu rakstiem un formu politiku
Ēriks Apaļais. Pavasaris. 2007. Audekls, eļļa. LNMM kolekcija. Foto: Normunds Brasliņš

Ceturtdien, 2017. gada 23. novembrī, plkst. 18.00 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē ARSENĀLS (Vecrīgā, Torņa ielā 1) ar lekciju “Šodienas mākslas plūsmas – starp rakstu rakstiem un formu politiku” izstādē “LNMM jaunieguvumi. 21. gadsimts” viesosies mākslas zinātniece Ieva Astahovska.

Runāt par mākslas tendencēm laikā, kad tās vēl noris, ir liels izaicinājums. Vieglāk tās ieraudzīt un noformulēt retrospektīvā – tādi laika un paaudžu atslēgvārdi kā “asociatīvā tēlainība” 20. gadsimta 70. gados vai “robežpārkāpēji” 80. gados ir iegājuši Latvijas mākslas vēstures leksikā. Bet kā ir ar laikmetīgo mākslu? Vai varam izšķetināt tendences, ar kurām tā tiks raksturota arī pēc gadu desmitiem? Vai Latvijā tās ir tādas pašas kā citviet – reģionāli un globāli? Kādas ir jaunākās mākslas attiecības ar skolu, ko tā turpina? Kā pagātne ietekmējusi faktu, ka mūsdienu māksla ir drīzāk estētiska nekā politiska?

“Riskējot, ka mēģinājums dot atbildes uz šiem jautājumiem un fiksēt noteiktu virzību var izrādīties nepilnīgs vai pārāk vispārīgs, lekcijā ieskicēšu drīzāk plūsmas,” norāda Ieva Astahovska. “Šodienas Latvijas mākslas plūsmas dreifē starp nostrādātu formu poētiku un mērenu formu politiku, subjektivitātēm vai tēliem, kas pārrada un interpretē apkārtesošās struktūras. Šodienas māksla ir kustībā starp šīm plūsmām, pietuvojoties, attālinoties vai pamanoties tās sapludināt kopā: sublīmā meklējumus, neoneo spēles, tagadnes un pagātnes, tostarp postpadomju pieredžu studijas un pētnieciskas prakses, kas dodas ne-mākslas teritorijās.”

Ieva Astahovska ir mākslas zinātniece, kritiķe un kuratore. Strādā Latvijas Laikmetīgās mākslas centrā, kur vada pētnieciskus projektus, kas saistīti ar padomju modernisma un laikmetīgās mākslas vēstures rakstīšanu. Ilgstoši interesējas par postsociālisma un Austrumeiropas mākslas problemātiku.

Ieeja lekcijā bez maksas. Izstādes apskate visiem apmeklētājiem 1,50 EUR akcijas “Labā diena” ietvaros.
Vietu skaits nav ierobežots. Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.
Uzziņas pa tālruni (+371) 67 716108 vai e-pastu arsenals@lnmm.lv.

Muzeja kolekcijas izstāde “LNMM jaunieguvumi. 21. gadsimts” būs atvērta līdz 2018. gada 28. janvārim.