Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Latvijas Mākslinieku savienības 42. ikgadējā vizuālās mākslas izstāde RUDENS 2017. MĀKSLINIEKU NAMS

Redakcija
Redakcija

Latvijas Mākslinieku savienība aicina profesionālus vizuālās mākslas un dizaina māksliniekus, šo nozaru vidusskolu un augstskolu studentus piedalīties 42.ikgadējā vizuālās mākslas izstādē „RUDENS 2017. MĀKSLINIEKU NAMS”.

Mākslinieku nams – biedrības “Latvijas Mākslinieku savienība” ēka Rīgā, 11.novembra krastmalā 35, 2017.gada rudenī ir ieguvusi atjaunotu fasādi. Pēckara modernisma stilistikā celtais „Mākslinieku nams” (1953.-1960.gads, arh. K.Plūksne) tika radīts profesionālu mākslinieku radošai darbībai, tās eksponēšanai un pārvaldei. Ēkas sākotnējā funkcija un arhitektoniskais būvapjoms nav mainījies, bet fasādē saglabājies pēcmodernismam raksturīgais logu ritms, autentiskais apmetums un krāsojums. Daugavas krastmalas ainavā Mākslinieku nams ir kā laikmeta liecība gan vizuāli, gan saturiski. Ēkas arhitektonika ir akcentēta kā vērtība, un tā ir iekļauta valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā. Mākslinieku nama fasāde, kas, “vērojot” Rīgas pilsētas izaugsmi, bija vizuāli “nogurusi”, šogad tika atjaunota, pateicoties iespējai piedalīties konkursā “Rīgas pilsētas pašvaldības līdzfinansējums kultūras pieminekļu saglabāšanai 2017. gadā”.
Laikmeta nosacījumiem atbilstoši ir mainījusies arī Mākslinieku nama īpašniece/saimniece – Latvijas Mākslinieku savienība (LMS) – organizācija, kas daudzus gadus bijusi mākslas industrijas līderis valstī, un arī 90.gados, mainoties politiskajai varai, centusies noturēt māksliniecisko pašapziņu. Mūsdienās LMS turpina darbību kā LMS muzejs, uzturot ēkas un radošo bāzi, ar darbnīcu telpām un izstāžu zālēm. LMS ir vienīgā radošā organizācija Latvijā un viena no retajām postsociālisma republiku vidū, kura ir saglabājusi tik vērienīgu mantojumu: Mākslinieku nams, radošais kvartāls “Kombināts MĀKSLA” Gaujas ielā, LMS muzeja ēkas Biķernieku ielā, Zvārtavas muiža Apes novadā un valstī otra lielākā mākslas darbu kolekcija – tas viss ir kļuvis par “LMS muzeju”.
LMS organizētās “RUDENS” izstādes arī iepriekšējos gados ir pievērsušas uzmanību kādai aktualitātei, un šoreiz tas ir Mākslinieku nams. Izstādes kontekstā tā ir tēma par ēku ar atjaunotu fasādi, kas rosina domāt par mākslinieka pašapziņu, par viņa radošo darbību kā vērtību pilsētas un valsts mērogā. Arhitektūrai un daudzām citām materiālām liecībām ir iespēja iegūt atjaunotu izskatu un „atgriezties” pagātnē, taču ļaudis dzīvo šodienā, kur ir iespēja attīsties un būt nozīmīgiem nākotnē.

Izstādei „RUDENS 2017. MĀKSLINIEKU NAMS” iesniegtos darbus izvērtēs un mākslas darbu atlasi veiks profesionāla žūrija. Darbi tiks eksponēti Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) galerijā 11. novembra krastmalā 35, Rīgā no 24.novembra līdz 7.janvārim 2018.gadā. Pieteikumi tiek pieņemti līdz 13.novembrim.
Izvērtējot iesniegto darbu māksliniecisko kvalitāti un atbilstību izstādes koncepcijai, izstādes „RUDENS 2017. MĀKSLINIEKU NAMS” atklāšanā žūrija paziņos izvēlēto autoru, kurš kļūs par LMS Balvas īpašnieku un iegūs iespēju rīkot personālizstādi LMS galerijā 2018./ 2019. gadā.

Izstādes atklāšana paredzēta LMS galerijā 2017.gada 24.novembrī.
Informāciju par pieteikšanos un izstādes nolikumu iespējams apskatīt LMS mājas lapā – AKTUALITĀTES