Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Muzejā atklās Liepājas ostas vēsturei un Liepājas SEZ veltītu izstādi

Redakcija
Redakcija

Muzejā atklās Liepājas ostas vēsturei un Liepājas SEZ veltītu izstādi
Liepājas ostas skats 1913.gadā

23. martā plkst. 17 Liepājas muzejā Kūrmājas prospektā 16/18 atklās interaktīvu izstādi "Liepājas ostai 320, Liepājas SEZ 20" , kas veltīta Liepājas ostas vēsturei un Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) 20 gadu jubilejai.

Liepājas muzejā jau iepriekš ir notikušas jūrniecības tēmai veltītas izstādes, taču pirmo reizi muzeja apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar Liepājas SEZ darbību 20 gadu periodā un tās nozīmi ostas un pilsētas attīstības kontekstā.
1697. gadā noslēgtais Liepājas ostas būves līgums starp Liepājas pilsētu un hercogu Frīdrihu Kazimiru kalpo kā izstādes atskaites punkts. Izstādes apmeklētāji varēs iepazīties ar būtiskākajām ostas vēstures norisēm no 17. gadsimta beigām līdz mūsdienām.

Lai gan Liepājas SEZ 20 gadu darbības laiks ir šķietami īss periods, tomēr Liepājas SEZ ir gadsimtu ilgās pilsētas tirdzniecības un rūpniecības attīstības rezultāts un tradīciju mantotāja. Apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar izstādes materiāliem, kas veltīti Liepājas SEZ vēsturei, būtībai un darbības pamatprincipiem.
Izstādē būs apskatāmi gan līdz šim neredzēti Liepājas muzeja jūrniecības krājuma priekšmeti, tai skaitā arī pēdējo gadu jaunieguvumi, gan audiovizuālie materiāli, kuros atainota Liepājas osta 20. gadsimtā, Liepājas SEZ darbība un nirēju zemūdens ekspedīcijas.

Izstādes atklāšanas laikā norisināsies arī Līgas Ratnieces-Kadeģes grāmatas „Liepājas ostai 320, Liepājas SEZ 20” svinīgā atvēršana. Grāmatā apkopota informācija par Liepājas ostas vēsturi, tādēļ tā būs vērtīgs ieguvums jebkuram izstādes apmeklētājam, Liepājas vēstures interesentam. To būs iespējams iegādāties izstādes atklāšanas laikā par ziedojumiem.

Izstādes vizuālo koncepciju izstrādājusi Latvijas Mākslas akadēmijas asociētā profesore, videomāksliniece Gita Straustiņa. Saturu veidojis Liepājas muzeja vēsturnieks Aleksejs Kriška. Tās iekārtošanā ir iesaistītas visas Liepājas muzeja nodaļas.

Izstāde Liepājas muzejā būs apskatāma no 23. marta līdz 3. septembrim. Tā tapusi sadarbībā ar Liepājas SEZ un ar Liepājas kultūras pārvaldes finansiālu atbalstu.
Ieeja bez maksas.