Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Atklāta Latvijas simtgadei veltītā izstāde “PUBLISKIE SPOGUĻI. Plakāti 1834–2017”

Redakcija
Redakcija

Atzīmējot Latvijas valsts svētkus, 16. novembrī laukumā pie t/c “Origo” tika atklāta lielformāta brīvdabas izstāde “PUBLISKIE SPOGUĻI. Plakāti 1834–2017”. Latvijas simtgadei veltītajā izstādes atklāšanā pulcējās pazīstami mākslinieki, kā arī mākslas baudītāji un pilsētas viesi, novērtējot vairāk nekā 80 spilgtākos plakātu mākslinieku darbus. Apmeklētāji izstādes atklāšanas dienā varēja pirmie novērtēt plakātu izteiksmīgo valodu un vēstījumu, gūstot retrospektīvu ieskatu plakāta vēsturē Latvijā no 19. gs. sākuma līdz pat mūsdienām.

Atklātajā izstādē ir skatāmi Latvijas izcilāko autoru darbi. 20. gs. sākumu iezīmē tādi slaveni mākslinieki kā Janis Rozentāls, Rihards Zariņš un Jānis Liepiņš. Atsevišķu un ļoti svarīgu plakātmākslas posmu pārstāv pasaules slavu guvušais konstruktīvists Gustavs Klucis, kas ir viens no ievērojamākajiem fotomontāžas plakātu žanra iedibinātājiem, kā arī aģitācijas dizaina objektu meistars. Sākot ar 20. gs. 60. gadiem latviešu laikmetīgā plakāta uzvaras gājienu uzsāk Gunārs Kirke, Džemma Skulme, Laimonis Šēnbergs, Gunārs Zemgals. 20. gs. plakātu mākslā dominē Ilmārs Blumbergs, Juris Dimiters, Andris Breže, Ojārs Pētersons, Juris Putrāms, Kristiāns Šics. Savukārt 21. gs. sākumā ar saviem darbiem sabiedrību uzrunā Visvaldis Asaris, Jānis Galdiņš, Vilnis Piķis, Māris Subačs.

“Patiesībā tagad, kad līdz valsts dzimšanas dienas svinībām ir atlikušas dažas dienas, lai tad jau sāktu ceļu līdz Latvijas valsts simtgadei, ir vērojama ārkārtīgi liela cilvēku iniciatīva un vēlme stāstīt Latvijas stāstu. Šī izstāde ir brīnišķīgs apliecinājums tam, ka stāsts tiek stāstīts, rādot Latvijas portretu plakātu mākslas jomā. Mēs pateicamies visiem, kas bija iesaistīti, par to, ka šī izstāde skatāma publiskajā telpā, tādējādi palīdzot mums izstāstīt Latvijas stāstu ar šīs mākslas visspilgtākajiem izteiksmes līdzekļiem. Lai mums visiem skaista Latvijas 99. dzimšanas diena un skaists laiks ceļā līdz lielajam Latvijas notikumam,” atzīst Jolanta Borīte, Latvijas valsts simtgades biroja Reģionālo un nevalstisko projektu vadītāja.

“Citiem mākslas veidiem nav atvēlēti tik dažādi izteiksmes līdzekļi kā plakātmākslai. Tie uzrunā ļoti tieši, individuāli, reizēm aizskar mūs, tādējādi tie izrauj no ikdienas un mudina domāt. Stāvot šeit, pie t/c “Origo”, es nevaru nepateikt vienu salīdzinājumu, kas man radās, domājot par izstādes atklāšanu. Šis ir viens no Rīgas loģistikas centriem, un šajos modernajos laikos loģistika ir konkurences izteiksmes veids gluži kā plakāts, kas arī ir sava veida konkurence. Caur plakātu uzrunā reklāma – aicina pirkt, nobalsot, aicina ieklausīties savās domās un tās sakārtot. Pie šādām sakārtotām un bieži vien divdomīgām domām un plakāta tēliem mūs ir pieradinājis mākslinieks Juris Dimiters,” stāsta izstādes kuratore, mākslas zinātniece Ramona Umblija.

“Es teikšu tā, kā reiz ir teikusi par sevi bijusī valsts prezidente: “Mana darbošanās ir bijusi izcila”. Plakātam agrāk bija nedaudz savādākā nozīme, nekā tagad, bet, ņemot vērā, ka tiek atklātas dažādas retrospektīvas izstādes, tad viss, manuprāt, ir lieliski,” stāsta Juris Dimiters, latviešu scenogrāfs, gleznotājs un plakātu veidotājs, kura darbi ir skatāmi izstādē atklāšanas pasākumā.

“Plakāts ir mākslas veids, kuram pēc būtības ir jāatrodas publiskā telpā. Tad tas strādā uz ļoti plašu auditoriju, pilda savas tiešās funkcijas un atbilst tā radīšanas mērķim. Labs sociālais plakāts skatītāju uzrunā tieši, veidojot cita veida komunikāciju vai dialogu nekā ierasts. Tas ir kā laikmeta lakmusa papīrs, kas to raksturo, kā to veidojam, un iezīmē mūsu atbildību tajā. Zīmīgi ir tas, ka izstādē redzam plakātus, kuri ir radīti turpat pirms 30-40 gadiem, bet kas vēl joprojām nav zaudējuši savu aktualitāti un uzrunā mūs arī no šodienas problemātikas aspekta. Izstādes ekspozīcija iezīmē ne tikai Latvijas plakāta pirmsākuma periodu, bet kopumā ir arī kā šķērsgriezuma līnija, kura atspoguļo Latvijas simtgades vēsturisko kontekstu,” stāsta Latvijas Dizaineru savienības valdes loceklis, mākslinieks Visvaldis Asaris.

“Gatavojoties Latvijas simtgadei, t/c “Origo” sadarbībā ar vairākiem Latvijas mākslas ekspertiem, kā arī ar Kultūras ministrijas un Latvijas valsts simtgades biroja atbalstu ir izveidojis lielformāta brīvdabas fotoizstāžu sērijas turpinājumu – plakātu izstādi “PUBLISKIE SPOGUĻI. Plakāti 1834–2017.” T/c “Origo” ir ikdienas ceļu krustpunkts gan rīdziniekiem, gan pilsētas viesiem, tāpēc ikviens kultūras un mākslas baudītājs varēs to aplūkot sev vēlamā laikā. Plakāts ir latviešu kultūras un ielu mākslas elements, un mēs izstādē “PUBLISKIE SPOGUĻI. Plakāti 1834–2017” ļāvām plakātu mākslai atdzimt no jauna,” norāda Aleksandrs Ņemirovskis, tirdzniecības centra “Origo” vadītājs.

Izstāde ir apskatāma no 2017. gada 16. novembra.