Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Muzejā skatāma izstāde par ungāru tautas traģiskajām vēstures lappusēm

Redakcija
Redakcija

Liepājas muzeja ekspozīcijā “Liepāja okupāciju režīmos” K. Ukstiņa ielā 7/9 sadarbībā ar Ungārijas vēstniecību Latvijā skatāma izstāde „Ungāri gulaga nometnēs Padomju Savienības teritorijā. 1944.-1956.”, kas veltīta ungāru tautas traģiskajām vēstures lappusēm.

........................................................................................................................................................................................................

Laika posmā no 1944. gada līdz 1956. gadam aptuveni 600 000 - 800 000 ungāri dzīvoja un strādāja soda nometnēs Padomju savienības teritorijā, daudzi no viņiem tur nomira necilvēcīgo apstākļu dēļ.

Padomju vara un tā laika Ungārijas valdība mēģināja slēpt, ka Ungārijas civiliedzīvotāji - ungāri un vācu tautības iedzīvotāji, tika deportēti uz darba nometnēm PSRS teritorijā, un dēvēja to par “karagūstekņu lietu”.
Bijušie padomju nometnēs ieslodzītie pat ģimenes lokā baidījās runāt par pārdzīvoto, jo pirms atbrīvošanas viņiem tika piedraudēts: ja viņi stāstīs par notikušo, tad drīz vien nonāks atpakaļ nometnēs.

Lai nekad netiktu aizmirsts izsūtīto cilvēku traģiskais liktenis, Ungārijas valdība 2015. gadu pasludināja par Gulaga nometnēs ieslodzīto piemiņas gadu.

Piemiņas pasākumu ietvaros vēstures izpētes institūts „Veritas” izveidoja ceļojošo izstādi par deportēto ungāru un vācu tautības cilvēku likteņiem, kuri tika izsūtīti uz Gulaga nometnēm Padomju Savienības teritorijā.

Izstāde ir veltīta tiem, kas atgriezās un bija spiesti dzīvot kā represētie, kā arī tiem, kas neatgriezās un viņu kapa vietas ir nezināmas. Ekspozīcijas mērķis ir brīdināt nākamo paaudzi par necilvēcīgo komunistisko režīmu un tā pastrādātajiem noziegumiem. Tas nekad nedrīkst atkārtoties!

Teksts ir angļu valodā, bet Ungārijas vēstniecība Latvijā ir sagatavojusi tulkojumu latviešu valodā. Izstāde skatāma no 19. jūlija līdz 13. augustam. Ieeja bez maksas.