Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Dokumentālās filmas fotogrāfijas festivāla "Rīgas Fotomēnesis 2016" ietvaros Rīgas Kino muzejā

Redakcija
Redakcija

Dokumentālās filmas fotogrāfijas festivāla "Rīgas Fotomēnesis 2016" ietvaros Rīgas Kino muzejā
Publicitātes foto

Latvijas Kultūras akadēmijas Rīgas Kino muzejā fotogrāfijas festivāla „Rīgas Fotomēnesis 2016“ ietvaros 18. maijā un 1. jūnijā notiks divi dokumentālu filmu seansi.

Trešdien, 18. maijā plkst. 18:00 tiks izrādīta filma „Vieta, kur paslēpties“ (Somewhere to Disappear, 2010, 57‘), kurā dokumentēts viens no mūsdienu starptautiski pazīstamākajiem amerikāņu fotogrāfiem Aleks Sots, veidojot projektu „Salauztā rokasgrāmata” (Broken Manual). Šī porjekta pamatā bija Sota apņemšanās uzrakstīt rokasgrāmatu ar padomiem, kā pazust Amerikā. Filma seko fotogrāfam viņa centienos atrast cilvēkus, kas izvēlējušies dzīvot sabiedrības perifērijā. Kā mūsdienu eremīti, viņi atraduši mieru sabiedrības neskartajās teritorijās, vai nu tā ir būdiņa kalnos, tumša ala vai plašs tuksnesis. Skatītājs seko Alekam Sotam projekta sākumstadijā. Filma ļauj iepazīt neprastus un intriģējošus varoņus, kas ir viņa fotogrāfiju subjekti, kā arī parāda mūsdienu Amerikas mītus un pretrunas jaunā gaismā. Filmu veidojuši režisori režisori Lore Flammariona un Arno Uitenhove.

Otrais seanss notiks 1. jūnijā plkst. 18:00 ar režisora Klausa Dreksela filmu „Pasaules malā“ (Au bord du monde, 2013, 98‘), un tas tiek rīkots pateicoties sadarbībai ar Francijas institūtu. Šī filma portretē Parīzes bezpajumtniekus, kuri dalās stāstos par sevi – viņi spēj būt atklāti un godīgi, jo viens no filmas autoriem ir fotogrāfs Silvēns Lesers (Sylvain Leser), kurš jau pirms filmas veidošanas ilgāku laiku veidojis fotogrāfijas par šādu pašu tēmu un dokumentējis arī dažus no filmā intervētajiem cilvēkiem. Filmas attēlu kompozīcija un leņķis ir rūpīgi veidoti, no kustīgiem attēliem radot gandrīz sastingušus kadrus, sapludinot kustīgā un nekustīgā attēla robežas. Režisors Klauss Dreksels atsaucas uz klasiskajiem fotogrāfiem Volkeru Evansu un Augustu Sanderu kā iedvesmas avotiem cilvēku portretu veidošanā. 2014. gadā Tesaloniku Starptautiskajā dokumentālo filmu festivālā „Pasaules malā“ saņēma Starptautiskās kinokritiķu asociācijas (FIPRESCI) balvu.

Filmu seansi notiek LKA Rīgas Kino muzejā, Peitavas ielā 10 (ieeja no Mazās Peitavas ielas). Ieeja seansos bez maksas.