Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Atklās Purvīša balvas 2019 kandidātu darbu izstādi

Redakcija
Redakcija

Piektdien, 2019. gada 22. martā plkst. 18.00 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) Lielajā zālē (Rīgā, Jaņa Rozentāla laukumā 1) tiks atklāta Purvīša balvas 2019 kandidātu darbu izstāde. Ekspozīciju veidos spilgts glezniecības, grafikas, fotogrāfijas, objektu un videomākslas kopums, ko radījuši sestajai Purvīša balvai izvirzītie astoņi mākslinieki un mākslinieku grupas:

• ĒRIKS APAĻAIS, gleznu sērija "Diaries from Earth";
• IEVA EPNERE, personālizstāde "Dzīvo atmiņu jūra";
• KRISTAPS EPNERS, darbs "Forget Me Not";
• GINTS GABRĀNS, papildinātās realitātes projekts SAN;
• ROMĀNS KOROVINS, personālizstāde "Meistara Vu un meistara Lī satori";
• PAULIS LIEPA, izstāde "Daiļo mākslu kabinets";
• RASA ŠMITE un RAITIS ŠMITS, izstāde "Mikropasauļu svārstības";
• Tekstu grupa "ORBĪTA" (Artūrs Punte, Vladimirs Svetlovs, Sergejs Timofejevs un Aleksandrs Zapoļs), izstāde "No kā rodas dzeja".

Purvīša balvas 2019 laureāts tiks nosaukts 12. aprīlī īpašā ceremonijā mākslas centrā Zuzeum. Purvīša balva tiek piešķirta reizi divos gados vienam māksliniekam vai mākslinieku grupai, kas pārstāv Latvijas mākslu ar izcilu darbu, kurš dziļi saistīts ar sava laikmeta norisēm un kurā ir saite starp mūsdienu dzīvi, garīgiem ideāliem un absolūtām vērtībām. Par balvas laureātu kļūst autors, kurš saņēmis ekspertu un īpaši izveidotas starptautiskas žūrijas augstāko vērtējumu. Balvas apjoms ir 28 500 eiro (ieskaitot nodokļus). Purvīša balva ir lielākā balva vizuālās mākslas jomā Latvijā.

„Purvīša balvas” organizatori turpina tradīciju un aicina ikvienu izstādes apmeklētāju un interesentu izteikt arī savu viedokli par astoņu „Purvīša balvas 2019” finālistu veikumu, aizpildot anketu un nobalsojot par savu favorītu izstāžu zālē. Noslēdzoties izstādei, tiks paziņoti mākslinieki, kas saņēmuši vislielākās publikas simpātijas. Tāpat no 25. marta līdz 10. aprīlim izstādes apmeklētāji ir aicināti balsot par savu favorītu arī portālā DELFI – skatītāju simpātijas balsojuma uzvarētājs tiks paziņots 12. aprīlī apbalvošanas ceremonijas laikā.

PURVĪŠA BALVA
Purvīša balva dibināta 2008. gada sākumā un tiek pasniegta reizi divos gados. Pirmo Purvīša balvu 2009. gadā saņēma Katrīna Neiburga par videodarbu “Solitude”. Par otrās Purvīša balvas laureātu 2011. gadā kļuva mākslinieks Kristaps Ģelzis par personālizstādi “Varbūt”. Trešo Purvīša balvu 2013. gada februārī ieguva Andris Eglītis par personālizstādi “Zemes darbi”, ceturtā Purvīša balva 2015. gadā tika pasniegta Miķelim Fišeram par personālizstādi “Netaisnība”, bet piekto Purvīša balvu 2017. gada februārī saņēma Krišs Salmanis, Anna Salmane un Kristaps Pētersons par darbu “Dziesma”.

Purvīša balvas konkursu vizuālajā mākslā organizē Latvijas Nacionālais mākslas muzejs sadarbībā ar muzeja patronu SIA "Alfor". Purvīša balvas īstenošanā līdzdarbojas biedrība "Mākslas platforma", kultūras projektu aģentūra INDIE un aģentūra "P.R.A.E. Sabiedriskās attiecības". Projektu atbalsta: SIA „Alfor”