Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Mākslas galerijā „Durvis” skatāms Ivetas Liepiņas tekstils, Baibas Briedes un Agneses Gedules stikls

Redakcija
Redakcija

No 7. decembra Mākslas galerijā “Durvis” (Brīvības laukumā 21, Tukumā) skatāmas Ivetas Liepiņas tekstildarbu, Baibas Briedes un Agneses Gedules stikla mākslas darbu izstādes. Ieeja bezmaksas.

Ivetas tekstildarbos virmo krāsu daudzveidība un prieks, tādējādi cilvēkos mēģinot vairot pozitīvas emocijas. Viņa eksperimentē ar materiāliem un ar katru darbu nāk arī jauns atklājums par tekstilmateriālu un tā neparedzamo dabu. Baibas un Agneses stiklā veidotie mākslas objekti pārsvarā eksponēti no cikla „Mēness vētra’’, „Sasaistītie” un „Raganu bumbas’’. Agneses darbi veidoti kā brīvi pūsts un veidots karstais stikls, savukārt Baiba stikla objektus kausējusi un formējusi.

Tukumniece Iveta akadēmisko izglītību ieguvusi Liepājas Pedagoģijas Akadēmijā. Strādājusi gan kā pedagoģe Tukuma Mākslas skolā un Tumes vidusskolā, gan kā kultūras darbiniece Tukuma pilsētas kultūras namā un Sēmes Tautas namā. Pašlaik ir privātskolotāja, vada mākslas un radošas nodarbības un darbnīcas. Radošās izstādēs piedalījusies gan individuāli, gan Tukuma mākslinieku grupas ietvaros. Viņas radītie darbi ir aizceļojuši uz Ameriku, Izraēlu, Austrāliju un Eiropas valstīm. Māksliniece stāsta: “Manī šis pusgadsimta slieksnis ir kā jaunu domu krātuvju atvēršanās brīdis. Katrs pēdējā gada laikā tapušais darbs ir izlolots aizraujošā darba procesā, ieliekot tajā savas domas, tā brīža redzējumu materiālā.”

Baiba un Agnese absolvējušas un Latvijas Mākslas akadēmiju, iegūstot humanitāro zinātņu maģistra grādu mākslā. Abas mākslinieces pārstāv Jūrmalas mākslinieku biedrību un veic aktīvu radošo darbību gan Latvijā, gan aiz tās robežām.

Baibas darbos atspoguļojas viņas personīgās jūtu pieredzes pārdzīvojumi. Viņu saista abstrakcionisma ideja, tās piedāvātā neierobežotā formas daudzveidība un metode, kas ļauj katram saskatīt to, ko viņš vēlas redzēt. Izstādītie objekti stilistiski attiecināmi uz liriski ekspresīvo abstrakciju, kas tieši saistīti ar autores glezniecības darbiem. Par savu radošo procesu māklsiniece izsakās šādi: „Es bieži gleznoju sapnī, nomodā gleznojot - aizsapņojos. Šis process ir neaprakstāmi trausls, noslēpumains un apbrīnojami mainīgs. Es vienlaikus gan meditēju, gan spēlējos, gan cīnos!” Autores vēlme ir ar savu darbu paust ideju par mākslas mūžīgo vērtību, tās nozīmi un aktualitāti kulturālā, izglītotā, mākslas būtību izprotošā un par tās nepieciešamību pārliecinātā, uz kompromisu izejošā un uz tālāku virzību gatavā sabiedrībā, kurā ir svarīga cilvēka jūtu pasaule, viņa domas un personīgais viedoklis, un kurā tiek novērtēts cilvēka darbs.

Agnese par sevi teikusi: “Enerģiju iegūstu pēc savas receptes. Man ir stikla piparkūkas sirds. Dzīvoju trokšņu pilsētā. Spēlēju mēnesnīcas teātrī, ko daži dēvē par cirku. Sapņoju jasmīnu sapņus. Patīk sīkas nianses un nostrādātas pieejas. Nekad nespļauju peļķē, jo tur peld debesis.” Savus darbus Agnese raksturo šādi: “Kad laika telpa kļūst saspiesta ar informācijas gūzmu, mēs vairāk sākam uzticēties zīmēm, tad šī telpa kļūst caurspīdīgāka. Attieksme pret laiku mums ir iemācīta, jo tas pastāv kā ceturtā dimensija starp trim telpas dimensijām. Mēs dzīvojam pasaulē, kas nav samērojama ar cilvēku, tā ir varena, Dieva gudrības un žilbinošu krāsu pielieta, tā sevī glabā cilvēkam neatminamu noslēpumu, tā nemitīgi atgādina par savu pārākumu.”

Izstāde Mākslas galerijā „Durvis” skatāma no 2019. gada no 7. decembra līdz 2020. gada 23. janvārim. Ieeja bezmaksas.

Izstādes kuratore:
Anita Eņģele, Mākslas galerijas „Durvis” vadītāja
T: 6314312, 28391437
E: galerijadurvis@tukumamuzejs.lv

Mākslas galerijas „Durvis”:
Brīvības laukums 21, Tukums
Tukuma muzejs
Facebook: Mākslas galerija „Durvis”
Twitter: @Tukumamuzejs

Darba laiks:
Pirmdienās: 9.00–15.00
No otrdienas līdz piektdienai: 9.00 –17.00
Sestdienās: 9.00–15.00
Svētdienās: slēgts