Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Rīgas svētkos ieeja izstādē "Bērnu pasaule. 18.–20. gadsimts" visai ģimenei 1,50 €!

Redakcija
Redakcija

Rīgas svētku laikā – no 2017. gada 18. līdz 20. augustam – Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (Rīgā, Skārņu ielā 10/20) sniedz brīnišķīgu dāvanu visiem apmeklētājiem: ieeja izstādē “Bērnu pasaule. 18.–20. gadsimts” par īpaši ģimenēm draudzīgu cenu – 1,50 EUR neatkarīgi no ģimenes locekļu skaita.

Rīgas svētku laikā – no 2017. gada 18. līdz 20. augustam – Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (Rīgā, Skārņu ielā 10/20) sniedz brīnišķīgu dāvanu visiem apmeklētājiem: ieeja izstādē “Bērnu pasaule. 18.–20. gadsimts” par īpaši ģimenēm draudzīgu cenu – 1,50 EUR neatkarīgi no ģimenes locekļu skaita. Lai muzeja apmeklējums būtu vēl vairāk izzinošs, piedāvājumā iekļautas arī divas bezmaksas ekskursijas.

Šobrīd Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM) ir skatāma izstāde “Bērnu pasaule. 18.–20. gadsimts” no starptautiski pazīstamā modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva (Александр Васильев, Alexandre Vassiliev) un Latvijas muzeju kolekcijām. Tas ir jau devītais projekts, ko muzejs īsteno sadarbībā ar ABLV Bank un Aleksandra Vasiļjeva fondu, iepazīstinot ar vēl vienu aizraujošu lappusi tērpu un modes vēsturē.

Jaunā ekspozīcija sniedz iespēju izsekot līdzi modes tendencēm bērnu tērpu un aksesuāru dizainā no 18. gadsimta beigām līdz 20. gadsimta vidum. Tomēr vienlaikus – kā liecina izstādes nosaukums – bērnu apģērbs daudz lielākā mērā nekā pieaugušo mode atspoguļo arī sabiedrības attieksmi pret bērnu, viņa statusu, audzināšanu un priekšstatu maiņu par bērnību kā ļoti būtisku periodu cilvēka attīstībā. Unikālu bērnu tērpu kolekciju papildina rotaļlietas, sadzīves priekšmeti un ievērojamu Latvijas kultūras personību fotogrāfijas bērnībā, parādot tipisku mājas vidi, ikdienu un dzīvesveidu, pastaigas brīvā dabā, skolas gaitas, kopīgus ģimenes svētku brīžus, atpūtu un citas aktivitātes trīs gadsimtu garumā.

Līdzās draudzīgajai ieejas biļetei ģimenēm svētku dienās muzejs saviem apmeklētājiem sagatavojis arī citus patīkamus pārsteigumus. Ja vēlaties uzzināt, kāpēc baltās muslīna kleitiņas kādreiz bija nevis meitenes, bet gan zēna garderobes elements, kāpēc padomju laika skolas forma tik ļoti līdzinās Cara laika liceja audzēkņu tērpiem un kāpēc bērniem bija jāvalkā korsetes un krinolīni, šo piektdien, 18. augustā, aicinām pievienoties bezmaksas ekskursijām izstādē. Plkst. 12.00 norisināsies stāstījums latviešu valodā, savukārt plkst. 14.00 – krievu valodā.

Īpaši interesants izstādes apmeklējums varētu būt visiem tiem, kas atceras Rīgas pazīstamo universālveikalu “Bērnu pasaule”, kura centrālā vitrīna ar tajā izvietotajām tematiskajām kustīgo leļļu grupām savulaik bija iemantojusi milzīgu popularitāti mazo rīdzinieku vidū. Skatlogu dizainera un mākslinieka Adriana Pabiana ģimenē saglabājušās vairākas lelles, kas tika izmantotas kompozīciju noformējumam. Dažas no tām, kā arī 70. gadu publikas mīluli tīģeri no dinamiskās reklāmas “Cirks” šobrīd var aplūkot izstādē “Bērnu pasaule. 18.–20. gadsimts”.

18. augusta vakarā, plkst. 17.30, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā gaidāma kultūras pētnieces no Baltkrievijas Allas Gorbačas (Алла Горбач) lekcija “Žanna Lanvena (Jeanne-Marie Lanvin, 1867–1946) – pirmā bērnu augstās modes dizainere”, kas atklās izstādei veltītu piecu lekciju ciklu. Stāstījums notiks krievu valodā bez tulkojuma. Biļešu cena: pieaugušajiem – 5,00 EUR, studentiem un pensionāriem – 2,50 EUR. Vēlama iepriekšēja pieteikšanās pa tālruni (+371) 67 222235, 67 830917 vai e-pastu dmdm@lnmm.lv.

Tie, kas vēlas dziļāk iepazīt bērnu modes evolūcijas vēsturi, izjust dažādu laikmetu garu un arī tuvāk uzzināt par konkrētiem eksponātiem, tiek aicināti noskatīties kolekcionāra Aleksandra Vasiļjeva vadīto ekskursiju izstādē: bit.ly

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja darba laiks Rīgas svētku dienās no 18. līdz 20. augustam ir no plkst. 11.00 līdz 17.00.