Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Starptautiskā muzeju nakts Bauskas un V.Plūdoņa muzejos

Redakcija
Redakcija

Jau trīspadsmito reizi Bauskas muzejs piedalīsies Starptautiskajā muzeju nakts pasākumā. Šo gadu laikā gan atklātas vēsturiskās ekspozīcijas, jaunas izstādes, izgaismotas, izspēlētas, izdejotas, izskrietas dažādas muzeju nakts tēmas. Esam ceļojuši ne tikai Bauskas pagātnē, bet arī esam meklējuši vācisko sevī, gatavojuši franču ēdienus, apliecinājuši cieņu un mīlestību tuviem un tāliem kaimiņiem, cenšoties izprast viņu vērtības, gaumi un sadzīves īpatnības.

Esam vēruši un vizualizējuši durvis naktī no pagātnes uz nākotni.
Trīs gadu ciklā “ielūkojāmies” Latvijas dārgumos - kultūras mantojumā – “apspēlējot” Latvijas bagātību- ūdens zilo, mežu un atjaunotnes zaļo un dzintara sarkano krāsu.

Lai ieinteresētu pēc iespējas plašāku sabiedrību muzeja apmeklējumam un iepazīstinātu ar muzeja izstādēm, Bauskas muzejs arī šogad aicina apmeklēt muzeju Starptautiskajā muzeju naktī. Šī gada akcijas moto “LAIKS ĀTRĀKI STEIDZAS KĀ VAGONA RATS”.

Ar izstādi “LAIKA RITUMĀ…BAUSKAS MUZEJAM 70” muzejs atzīmē 70 gadu jubileju. Muzeja darbības 70 gados krājuma priekšmetu skaits izaudzis ap 59 tūkstošiem vienību, kuras veido 10 pamatkolekcijas, aptverot laika posmu no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām. Izstāde veidota no muzeja krājuma pamatkolekciju priekšmetiem, kur katram priekšmetam ir īpašs stāsts. Izstāde apskatāma līdz 25.jūnijam.

Apmeklētājiem piedāvājam apskatīt talantīgās gleznotājas TATJANAS PAĻČUKAS – RIKĀNES trīs gadu laikā tapušo gleznu ciklu “HIMNA RADĪŠANAI''. Bauskas muzejs ir viena no retajām vietām Latvijā, kur var aplūkot šo izstādi. Savos darbos māksliniece iemūžinājusi mūzikas radīšanas mirkļus un par modeļiem izvēloties mūsdienu vietējos jauniešus. ''Laiki un vide mainās, bet cilvēki nē,'' saka māksliniece. Rudenī šī izstāde ceļos uz Antverpeni, bet nākamgad – uz Vatikānu. T.Paļčukas – Rikānes darbi ir smalki un noskaņām bagāti, neuzbāzīgi, bet iespaidīgi. Gleznas ir dziļas, smalkas un dvēseliskas, tāpat kā to autore. Māksliniecei nav svarīgas modes tendences un mēģinājumi būt "skaļai", lai pievērstu sev uzmanību. Darbi raksturojami kā pozitīvi, humāni, harmonijā ar vienotu pasauli. Tie tapuši gleznieciskā tehnikā un tikai māksliniecei raksturīgā manierē, moderno sajaucot ar seno.

T.Paļčukas – Rikānes darbu kolekcijas atrodamas daudzās pasaules valstīs. Izstāde apskatāma līdz 13.jūnijam.
Kā katru gadu, muzeju naktī muzejā uzplaukst tulpju kolekcionāra, selekcionāra, daudzu tulpju šķirņu īpašnieka, baušķenieka JĀŅA SALENA tulpes. Jānis Salens par tulpju audzēšanu sāka interesēties jau pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu beigās un šobrīd viņa kolekcijā ir vairāk nekā 500 tulpju šķirnes.

«Kādreiz, pirms 34 gadiem, pēc Dārzkopju biedrības tulpju izstādes man uzdāvināja trīs zeķītes ar sīpoliem. Es tos iestādīju un tā arī nemanīju, ka tik daudz gadu jau pagājis. Tas ir vīruss, kas pielīp un nepāriet”, tā par savu ilggadējo aizraušanos ar tulpju audzēšanu smaidot saka baušķenieks Jānis Salens.

Kolekcijā būs apskatāmas arī tulpes no Latvijā un pasaulē slaveno tulpju selekcionāru - Vitauta Skujas un Jura Švarca kolekcijām.

P.S. J. Švarcs ir radījis starptautiskajā reģistrā iereģistrētu tulpju šķirni „Rundāles Pils” („Rundale Palace”).
Izstāde apskatāma līdz 21.maijam.

Muzeja piedāvājumu kuplinās Šauļu enģeļu muzeja direktora RITISA MILKINTISA kokgriezumu izstāde “LĪDZĀS MUMS".
Ritis Milkintas dzimis 1995.gadā Šauļos / Lietuva/ . Interese par kokgriešanu viņam radās jau mācoties 6.klasē. Pirmā darbu personālizstāde bija 2010. gadā. Pašlaik R.Milkintas ir Šauļu universitātes 3.kursa students. 2016.gadā viņš ir saņēmis Lietuvas fonda stipendiju ASV un Lietuvas Kultūras Ministrija piešķīra labākā radošā Šauļu universitātes studenta vārdu. Astoņos savas daiļrades gados Ritim ir bijušas 18 personālizstādes Lietuvā un ārzemēs.

Izstāde apskatāma līdz 27.augustam.

Bauskas muzeja filiāle V.PLŪDOŅA MUZEJS muzeju naktī piedalīsies jau piekto gadu. Šī gada akcijas moto : “LEJENIEKOS GADSIMTA GARUMĀ”.

Laikā no 19.00 līdz 21.00 muzejā būs apskatāma digitāla fotoizstāde “LEJENIEKOS GADSIMTA GARUMĀ”. “Ratiņspēle” bērniem. Lai ātrāk atnāktu vasara, aicinām visus piedalīties “Dienvidvēja ķeršanā”.
Plkst. 20. 00 skanēs vijoļmūzikas skaņdarbi Daces Bukšas un Laimas Andersones izpildījumā.

Bauskas muzejs 20.maijā apmeklētājus laipni un ar prieku gaidīs no 19.00 līdz 24.00, bet V.Plūdoņa muzejs gaidīs no 19.00 līdz 21.00.
Svētdien, 21.maijā Bauskas muzejs slēgts. Atvainojamies par neērtībām.

Uz tikšanos muzeju naktī Bauskas un V.Plūdoņa muzejos!