Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Ojāra Vācieša muzejā notiks saruna par pavārgrāmatām

Redakcija
Redakcija

17. novembrī plkst. 17.00 Ojāra Vācieša muzejā, O. Vācieša ielā 19, Rīgā, notiks septītais sarunu cikla SAVĒJO TIKŠANĀS pasākums PAVĀRGRĀMATAS ŠODIEN. Sarunāsies Sandra Kalniete un Astra Spalvēna. Sarunu vadīs Arno Jundze.

Pavārgrāmata ir izdevums ar izteikti utilitāru nozīmi, tomēr nenoliedzami arī ar būtisku kultūras vēstures liecību, kas atklāj izmaiņas sabiedrības ikdienā un uzskatos. Šobrīd pavārgrāmatas ieņem aizvien lielāku lomu grāmatniecībā un tās izzināšanā. Uz sarunu O. Vācieša muzejs aicinājis pavārgrāmatu pētnieci Astru Spalvēnu, kas ieskicēs pavārgrāmatu vēsturi Latvijā un mēģinās skaidrot pavārgrāmatu aktualitāti šodien, un Sandru Kalnieti, kas uz pavārgrāmatu lūkosies no autora skatupunkta.

Astra Spalvēna Latvijas Kultūras akadēmijā ir aizstāvējusi promocijas darbu par ēdiena vēsturi – “Ēdiena adaptāciju zīmju sistēmās kultūrkontekstuālā analīze” (2015). Pētnieces intereses objektu lokā ir arī pavārgrāmatu vēsture – tas, ko pavārgrāmatas liecina par latviešu un citu tautu kultūru, sadzīvi, laiku, politiku utt.

Sandra Kalniete ir mākslas zinātniece, politiķe, rakstniece un diplomāte; viņas grāmata “Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos” (2001) ir visvairāk tulkotais latviešu literatūras darbs pēc neatkarības atgūšanas. Kalnietes grāmata “Prjaņiks. Debesmannā. Tiramisū” (2012) ir īsta pavārgrāmata, kurā autore aizraujoši apkopojusi ap 250 pašas gatavotu ēdienu recepšu, vienlaikus rādot arī veselas paaudzes garšas sajūtu vēsturi.

Ieejas maksa – 2.00 €.
Skolēniem, studentiem, pensionāriem – 1.50 €.