Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Kultūras un izklaides programma ARS REZUMĒ: Vakars Maijas Tabakas un viņas laikabiedru “Franču grupas” noskaņās

Redakcija
Redakcija

Izstādes “Maija Tabaka un Rietumberlīne” izskaņā ceturtdien, 2017. gada 17. augustā, no plkst. 17.30 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē ARSENĀLS (Vecrīgā, Torņa ielā 1) norisināsies kultūras un izklaides programmas “Ars Rezumē” vakars Maijas Tabakas un viņas laikabiedru veidotās t.s. “Franču grupas” noskaņās, aicinot caur eksponētajām gleznām un franču mākslas kino tuvāk izjust 60. gadu īpašo atmosfēru.

....................................................................................................................................................................................................

Vakara programma plānota divās daļās. Sākot no plkst. 17.30 būs iespēja gida pavadībā doties bezmaksas ekskursijā, lai vēlreiz apskatītu vai detalizētāk iepazītu izstādes “Maija Tabaka un Rietumberlīne” mākslas darbus un uzzinātu to autoru stāstus. Pasākuma otrajā daļā plkst. 18.15 apmeklētāji varēs baudīt 20. gadsimta 60. gadu franču kino – ievērojamā režisora Žana Lika Godāra (Jean-Luc Godard, 1930) filmu “Nicinājums” (“Le Mépris”, 1963).

Maijas Tabakas personības un daiļrades attīstību būtiski ietekmēja viņas iesaistīšanās tā saucamajā otrajā franču grupā Latvijas Mākslas akadēmijas studiju laikā. Vēl tikai pirms desmit gadiem pirmās franču grupas dalībnieki tika izsūtīti uz Sibīriju, taču 60. gados politiskā gaisotne bija jau mainījusies. Tā laikmeta jaunie intelektuāļi sev atklāja franču modernismu, impresionistus un postimpresionistus. Domubiedri sajūsminājās par van Gogu, Gogēnu, Matisu, Pikaso, bet galvenokārt – Sezanu. Lai arī stipri novēlota, šī atklāsme remdināja jauno slāpes pēc garīgas un radošas brīvības ārpus oficiālo dogmu robežām.

Tikmēr dzelzs priekškara otrā pusē – modernisma dzimtenē Francijā – plauka jaunā viļņa kino. “Ars Rezumē” piedāvā kultūras cienītājiem noskatīties Žana Lika Godāra filmu “Nicinājums” – franču jaunā viļņa klasiku. Tas ir stāsts par sarežģījumiem Brižitas Bardo (Brigitte Bardot) un Mišela Pikolī (Jacques Daniel Michel Piccoli) varoņu laulības dzīvē un reizē – komentārs par mākslas attiecībām ar komerciju. Izcilā režisora eksperimenti un atteikšanās izdabāt valdošās gaumes kritērijiem brīvajā Rietumeiropā savā ziņā sasaucas ar “nepareizās” mākslas spītu politiski motivētajiem principiem tā laika Latvijā.

Filma būs franču valodā ar subtitriem angļu valodā.

Pasākums tiek rīkots ar Francijas institūta Latvijā atbalstu.

Uz “Ars Rezumē” pasākumu LNMM izstāžu zālē ARSENĀLS laipni aicināts ikviens interesents!
Izstādes apskate – 1,50 EUR (akcijas “Labā diena” ietvaros), kino seanss – bezmaksas.
Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama. Vietu skaits ir ierobežots.