Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Skolēnu pavasara brīvlaikā ieeja Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā tikai 1,50 €!

Redakcija
Redakcija

Skolēnu pavasara brīvlaikā, no 2017. gada 14. marta līdz 19. martam, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (Rīgā, Skārņu ielā 10/20) aicina pieaugušos un skolēnus apmeklēt pastāvīgās ekspozīcijas un izstādes par īpašu akcijas cenu – 1,50 EUR.

Šobrīd Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM) ir skatāma izstāde “Latvijas Nacionālā dizaina gada balva 2017”, kas iepazīstina ar 20 izcilākajiem sniegumiem Latvijas dizaina jomā. Konkursa finālistus atlasījusi kompetenta starptautiska žūrija, izvērtējot 147 iesniegtos pieteikumus pēc šādiem kritērijiem: idejas oriģinalitāte, atbilstība mērķim, estētiskā kvalitāte, funkcionalitāte un tehnoloģiskais risinājums, atbilstoša materiālu izvēle un pielietojums, jaunrade, tirgus potenciāls, ekonomiskā vai sociālā vērtība, ekoloģisks (videi draudzīgs) risinājums, ilgtspēja, pieejamība. Pie īpaša aktivitāšu galda, kas novietots DMDM Lielajā zālē, katrs izstādes apmeklētājs individuāli vai grupā var izvēlēties savus 10 būtiskākos principus, kuri nosaka labu dizainu.

Ekspozīcijā aplūkojami trīs pirmo vietu ieguvēju darbi. 1. vietu Latvijas Nacionālās dizaina gada balvas (LNDGB) konkursā izcīnīja datu vizualizācijas rīks “Infogram”, 2. vietu – izstādes stendu dizains “Civilizācijas nospiedumi” (Ilze Kalnbērziņa Praz), savukārt 3. vietā ierindojās bērnu balansa velosipēds “Brum Brum” (Krišjānis Jermaks). Pēc izstādes apskates ikviens aicināts nobalsot par savu favorītu.

No 17. marta DMDM 3. stāvā apmeklētājiem būs atvērta Profesionālās izglītības kompetences centra “Rīgas dizaina un mākslas vidusskola” Koka izstrādājumu dizaina nodaļas izstāde “Domā koks!”, kas parādīs daļu no pēdējo gadu praktisko priekšmetu programmas darbiem. Projekta ideja ir pastāstīt plašākai sabiedrībai, ar kādiem uzdevumiem un rezultātiem strādā topošie koka un mēbeļu dizaina speciālisti.

Līdzās izstādēm Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā vienmēr atvērta un skatītājiem pieejama pastāvīgā ekspozīcija, kas daudzveidīgi prezentē muzeja krājuma septiņas kolekcijas: tekstilmākslas, keramikas, metālmākslas, ādas mākslas, dekoratīvā koka mākslas, stikla mākslas un dizaina kolekciju. Šeit var gūt priekšstatu par Latvijas vadošo dekoratīvās mākslas un dizaina nozarē strādājošo meistaru daiļradi, kā arī uzzināt par dominējošiem stiliem un virzieniem laika posmā no 19. gadsimta beigām līdz mūsdienām.

Vēl pavasara brīvlaikā Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs piedāvā 5.–12. klases skolēniem īpašas tematiskas mācību nodarbības “Iepazīsti dizainu!”, bet 16. martā plkst. 14.00 izglītības pasākumu ciklā “Vārds dizainam” gaida uz nodarbību “Kas ir dizains?”, ko vadīs dizainere, ilustratore Zane Zlemeša. Pasākumos vietu skaits ir ierobežots. Pieteikšanās nodarbībām vai ekskursijām pa tālruni (+371) 67 222235, 67 830917 vai e-pastu dmdm@lnmm.lv.

SAISTĪTIE PASĀKUMI:

7. marts – Mācību nodarbība 5.–12. klases skolēniem “Iepazīsti dizainu!”:

7. aprīlis Nodarbībā audzēkņi ekskursijas un sarunu veidā iepazīstas ar izstādē eksponētajiem darbiem. Diskutē par dizaina nozīmi sadzīvē un ikdienā. Meklē atbildes uz jautājumiem: “Kādi svarīgi aspekti jāņem vērā jauna dizaina izveidē?”, “Vai dizaina radīšana ir komandas darbs?”.
Nodarbības praktiskā daļa dod iespēju katram pašam kļūt par dizaineri un izmēģināt dizaina domāšanas principus, radot asprātīgus risinājumus vienkāršām problēmām.
Nodarbību mērķis ir veidot skolēnos izpratni par dizaina lomu katra cilvēka dzīvē. Programma un uzdevumi tiek pielāgoti atkarībā no dalībnieku vecuma.
Mērķauditorija: 5.–12. klases skolēni.

Dalības maksa: praktiskās nodarbības apmeklējums 1,50 EUR + ieejas biļete pastāvīgajā ekspozīcijā (skolēniem – 0,50 EUR (0,40 EUR – ja grupā ir vismaz desmit skolēni), mākslas skolu audzēkņiem ieeja muzejā bez maksas). Grupas vadītājam par līdzdalību nodarbībā nav jāmaksā.
Nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās pa tālruni (+371) 67 222235, 67 830917 vai e-pastu dmdm@lnmm.lv.

16. martā plkst. 14.00–17.00 Izglītības pasākumu cikls “Vārds dizainam”:

“Dizaina nodarbības skolēniem: Kas ir dizains?”:

Sarunu-nodarbību vada dizainere, ilustratore Zane Zlemeša (zanezlemesa.tumblr.com).
Meklējot atbildi uz jautājumu “Kas ir dizains?”, skolēni nodarbības laikā iepazīsies ar Zanes Zlemešas pieredzi, radot ilustrācijas, kā arī uzzinās par to, kas ir pašizdoklis. Priekšstatu par nozares specifiku papildinās ieskats muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā muzeja pedagoga vadībā, kur būs iespēja aplūkot raksturīgākos dizaina piemērus. Praktiskā daļā kopīgi veidosim pašizdokli par tēmu “Muzejs-izstāde-telpa”. Nodarbības palīdz apzināt dizaina daudzveidību un potenciālu darboties šajā jomā.

Mērķauditorija: 5.–9. klašu skolēni.
Dalības maksa: 0,50 EUR no personas.
Vietu skaits ierobežots.

Nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās pa tālruni (+371) 67 830917 vai e-pastu Liene.Granovska@lnmm.lv.

INTERNETA RESURSI:
Latvijas Nacionālais mākslas muzejs
Latvijas Dizaina gada balva, National Design Award of Latvia
RDMV.LV - Rdmv.lv
FACEBOOK: Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs; RDMVkoki; RDMV Koka izstrādājumu dizains
YOUTUBE: muzejsDMDM