Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Bārtas muzejā notiks radošā darbnīca par Bārtas tautastērpa galvassegām

Redakcija
Redakcija

Otrdien, 20. februārī, plkst. 15 Bārtas muzejā, Grobiņas novadā, ikviens interesents ir aicināts uz Liepājas muzeja Tautas tērpu informācijas centra rīkoto radošo darbnīcu par Bārtas tautastērpa galvassegām – vainagu, cepuri un lakatiem.

Līdz ar to turpinās sarunu un radošo darbnīcu cikls par Bārtas tautastērpa darināšanu Bārtas un Liepājas muzeju kopizstādes “Bārta godos” ietvaros.

Radošā darbnīca sniegs ieskatu galvassegu izgatavošanā. Savā vainagu darināšanas pieredzē dalīsies rokdarbniece Astra Dzērve, bet Bārtas sievu cepures izšūšanu demonstrēs Lia Mona Ģibiete.

Radošās darbnīcas dalībniecēm būs iespēja katrai praktiski izmēģināt cepures un vainaga darināšanas paņēmienus. Tiks pārcilāts arī zīda lakatu krājums, kas īpaši bagātina izstādes ekspozīciju Bārtā.
Dienvidkurzemē bija pazīstams visai plašs galvassegu klāsts. Galvas rotāšanai tika pievērsta īpaša vērība, iziet no mājas bez galvassegas bija nepieņemami.

Atbilstoši izvēlēta galvassega izsenis ne tikai rotāja grezni tērptās bārtenieces, bet arī norādīja uz viņu statusu – meitas vai sievas kārtu, līdz ar to jaunavu un sievu galvassegas un to lietošana bija atšķirīgas, ko noteica tradīcijas.

Jaunavu goda simbols bija jaunavu vainags, ko jaunas meitas mantojušas, bagātākās arī pirkušas. Jau no 17.gs. caurbraucošajiem tirgotājiem Bārtas zemnieki pirka pērlītes meitu vaiņagiem, zīda lakatiņus un skaistus sievu lakatus.

Par to, ka pirmos sarkani puķainos sievu lakatus pirka no Prūsijas nākušajiem tirgotājiem, liecina to nosaukums – prūsenes. Sākumā tās varēja atļauties vien turīgāko saimnieku sievas, līdz 19. gadsimta beigām tās jau pilnībā nomainījušas tradicionālās izšūtās sievu cepures.

Izstāde “Bārta godos” Bārtas muzejā skatāma līdz 2018. gada 1. maijam, un tā ir veltījums Latvijas valsts dibināšanas simtgadei.

Dalība radošajā darbnīcā – bez maksas.