Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Nacionālajā bibliotēkā apskatāma Leonarda Laganovska personālizstāde

Redakcija
Redakcija

Līdz šī gada 9. aprīlim Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) izstāžu zālē (1. stāvā) apskatāma mākslinieka Leonarda Laganovska personālizstāde “Six Vonagal. Arhīvs 1989–2017”. Tajā iekļauti darbi un darbu projekti, no kuriem divi ir tapuši 20. gs. 90. gadu sākumā, bet lielākā daļa darināti laikā no 2004. līdz 2017. gadam. Ieeja bez maksas.Tikšanās ar mākslinieku un simboliska izstādes atklāšana notiks trešdien, 15. februārī, plkst. 17.00, LNB izstāžu zālē.

Izstāde uzdod skatītājam intelektuālas mīklas, kuru atrisināšanai nepieciešamas ne vien enciklopēdiskas zināšanas, kādas piemīt pašam autoram, bet arī asprātība, ironiska attieksme pret sevi un pasauli, kā arī veselīgs humors.

L. Laganovskis reprezentē savu nepārejošo interesi par attēla, vārda un tā jēgas attieksmēm, šo jēdzienu savstarpējo sadursmi un paradoksiem. Izstādes apmeklētāju uzmanībai tiks piedāvāti objekti, instalācija, multimediāli, grafiski un gleznieciski risināti darbi, kuros autors ironiski un vienlaikus poētiski spēlējas ar idejām, materializējot tās asprātīgās provokācijās.

Mākslinieks pārzina vairākas svešvalodas. Lietojot valodu kā ierastu saziņas līdzekli, viņš izjūt valodas dziļāko semantisko jēgu. Šis talants un interese par literatūru, visticamāk, izkopta jau bērnībā, augot literāta ģimenē. Attēls vai objekts mākslinieka izpildījumā ir valodas uztvēruma vizuālais iemiesojums. Konceptuālistu bieži lietotie saraksti, shēmas, kartes, grafiki Laganovska interpretācijā ievelk ne vien pragmatiskas, bet arī estētiskas līnijas, pat tad, kad estētikas kategorija šīs mākslas sakarā it kā ir atcelta.

Leonards Laganovskis (1955) absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas scenogrāfijas nodaļu. Mākslinieks guvis plašu starptautisku pieredzi, ilgu laiku dzīvojot Vācijā un aktīvi piedaloties tās mākslas dzīvē, organizējot personālizstādes un piedaloties grupu izstādēs ārvalstīs. Pēdējā L. Laganovska personālizstāde “Atlants” 2016. gadā tika nominēta Purvīša balvai.

Izstāde apskatāma LNB darba laikā.