Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


16mm kino darbnīca un eksperimentālā foto izstāde festivālā „Process”

Redakcija
Redakcija

No 22. līdz 25. martam Rīgā notiks starptautisks eksperimentālā kino festivāls „Process”, piedāvājot analogi veidotas mūsdienu autoru un avangarda klasikas filmu skates, kino performances, lekcijas, diskusijas un citus notikumus.

17. un 18. martā festivālu ievadīs 16mm kino darbnīca „Baltic Analog Lab” telpās un eksperimentālās fotogrāfijas izstādes atklāšanas pasākumi galerijā „Micēlijs”.

Darbnīcas laikā kopā ar pieredzējušo pašdarinātā kino mākslinieci no Francijas Gaeli Ruāru (Gaëlle Rouard) būs iespēja apgūt bez kameras veidota kino tehniku. Tās laikā notiks darbs ar atrastām kinolentēm, tās kopējot uz jaunām, kā arī ar citiem atrastiem objektiem, izmantojot fotogrammas un solarizācijas tehnikas un dažādas projekcijas iespējas. Darbnīcā veiktie eksperimenti ar materiāla projicēšanu kļūs par pamatu audiovizuālam priekšnesumam festivāla atklāšanas vakarā 22. martā „Koka Rīgas” ēkā.

Savukārt galerijā „Micēlijs” no 17. līdz 25. martam būs apskatāma eksperimentālās analogās fotogrāfijas izstāde ar Aurēlijas Maknītes (Aurelija Maknyte), Viljama Mokrinska (William Mokrynski) un Kristīnes Krauzes-Sluckas darbiem. Visus trīs māksliniekus vieno interese par analogā fotogrāfiskā attēla fizikālo un fotoķīmisko dabu un uzmanība pret attēla materialitāti.

Britu fotogrāfs Viljams Mokrinskis strādā ar analogo fotogrāfisko kolāžu druku, eksperimentos ar attēla uzklāšanas un aizklāšanas veidiem radot savdabīgus dramatiskus tēlus. Viņa projekts “Mēs“ tapis, iedvesmojoties no J. Zamjatina 1921. gada literāras distopijas, kur cilvēki dzīvo atsvešinātā mākslīgā intelekta vadītā pasaulē. Šī sērija tiks izstādīta pirmo reizi, tāpat kā latviešu foto mākslinieces Kristīnes Krauzes-Sluckas projekts “Elpas darbi”. Māksliniece pēta neierastos apziņas stāvokļus, kurus viņa pieredz, praktizējot holotropo elpošanu, un vizualizē šo pieredzi, eksperimentējot ar analogiem fotografēšanas un kopēšanas paņēmieniem.
Lietuviešu māksliniece Aurēlija Maknīte strādā ar atrastiem slaidiem, kurus viegli iededzina, ļaujot ugunij transformēt filmas emulsiju un radīt jaunus tēlus. Izstādes atklāšanas ietvaros sestdien, 17. martā, plkst. 19.00 galerijā „Micēlijs” notiks mākslinieces performance “Dedzinot slaidus”, kuras laikā slaidu dedzināšanu varēs izmēģināt arī apmeklētāji.

Savukārt svētdien, 18. martā , plkst. 16.00 notiks tikšanās ar izstādes māksliniekiem un izstādes kuratores, foto mākslinieces Vikas Ekstas vadīta diskusija par eksperimentālās analogās fotogrāfijas vietu plašākā laikmetīgās mākslas ainā.