Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Muzeju nakts Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā un tā nodaļās

Redakcija
Redakcija

20. maijā no septiņiem vakarā līdz vieniem naktī Latvijas Nacionālais vēstures muzejs Brīvības bulvārī 32, Rīgā, piedāvā programmu “Laiks pirms savas valsts”.

Kā mūsu priekštečidzīvoja 19. gs. beigās un 20. gs. sākumā? Kāda bija viņu ikdiena, nodarbes un amata prasmes; koviņi vilka mugurā, ko ēda un ko lasīja? Kas nodarbināja viņu prātus, par ko tie sapņoja, ko godāja un uz ko cerēja? Kāds īsti bija laikmets un vide, kurā latvieši sāka novērtēt savu kultūru un apzināties sevi kā nāciju, unkurā veidojās, brieda idejas par savas valsts iespējamību?

PROGRAMMA
Laiks apzināt savu vēsturi
• Izstāde “Versija-latvieši: 1896. gada Latviešu etnogrāfiskā izstāde”. Pirms simt divdesmit viena gada Rīgā skatāmā izstāde kļuva par pirmo un lielāko latviešu tautas, tās vēstures, valodas, kultūras un laikmetīgo sasniegumu reprezentācijas pasākumu.
• Izstāde“Latgales kongresam–100”veltīta ne tikai Latgales kongresa norisei (1917. gada9.-10. maijā) un tā lēmumiem, bet izskaidro vēsturiskās atšķirības, kādas pastāvēja Latgalē gandrīz 300 gadu laikā.
• Izstādē “Latgales keramika – tradicionālais un mūsdienīgais” apskatāms26 mūsdienu Latgales podnieku veikums. Plkst.19.00 un plkst. 20.00izstādēsmuzicēs folkloras draugu kopa “Savieši”, popularizējot senās dziedāšanas tradīcijas.

Fotogrāfijās iemūžinātais laiks
Muzeja pasākumu zālē 2. stāvāapmeklētāji varēs slaidrādē skatīt fotogrāfijas, kurās iemūžināts latviešu tradicionālais dzīvesveids Latvijas laukos – darba un sadzīves ainas, godi, cilvēku prasmes, kas tika nodotas no paaudzes paaudzē. Fotogrāfijas tapušas 20. gs. 20.-30. gados Pieminekļu valdes ekspedīcijās, un tajās fiksētas prasmes, kas simtiem gadu pārmantotas no paaudzes paaudzē.
Apmeklētāji varēs “apstādināt laiku” un iemūžināt sevi fotogrāfijā ar senatnes pieskaņu.

Laiks mācīties!
Ģimenes ar bērniem un citi interesenti izstādē “Senā skola” varēs iejusties vairāk kā gadsimtu senā skolas vidē – mācīties rakstīt un lasīt vecajā drukā, izmēģināt glītrakstīšanu, lasīt un ilustrēt pasakas, minēt mīklas.