Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Jaunā populārā mūzika ASV un Eiropā 20. gadsimta 20. gados

Redakcija
Redakcija

Jaunā populārā mūzika ASV un Eiropā 20. gadsimta 20. gados
Lusjens Valerijs (Lucien Walery, 1863–1935). Džozefīne Beikere dejo čarlstonu kabarē mūzikas hallē “Folies Bergère”. 1926

Otrdien, 2017. gada 14. martā, plkst. 17.30 Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā (Rīgā, Elizabetes ielā 57a, dz. 26) ar lekciju “Jaunā populārā mūzika ASV un Eiropā 20. gadsimta 20. gados” viesosies pazīstamais mūzikas vēsturnieks, etnomuzikologs, Rīgas Pedagoģiskās un izglītības vadības akadēmijas profesors Dr. art. Boriss Avramecs.

20. gadsimta 20. gadi ir laiks, kas Ziemeļamerikā un Rietumeiropas valstīs ienesa būtiskas pārmaiņas visās dzīves jomās. Pēc Pirmā pasaules kara pasaule mainīja gan savu izskatu, gan skanējumu. Karš kļuva par grandioza mēroga katastrofu, kuras dziļumu un seku apjomu līdz galam aptvēra tikai vēlāk. Sabruka ideāli, iepriekšējo paaudžu morāles normas. Cilvēkus, tai skaitā inteliģences pārstāvjus, abās okeāna pusēs pārņēma hedonisms. Dzišanās pēc baudām un izpriecām izvirzījās par 20. gadu dzīves moto.

14. martā Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā mūzikas vēsturnieks, etnomuzikologs, Rīgas Pedagoģiskās un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) profesors Dr. art. Boriss Avramecs (Борис Аврамец) stāstīs par laikmetu, ko amerikāņi sauca par “rūcošajiem divdesmitajiem” (“Roaring Twenties”), bet vācieši – par “zelta divdesmitajiem” (“Goldene Zwanziger”). Nav nejaušība, ka šo periodu dēvē arī par “džeza laikmetu” (angļu “Jazz Age”). Jaunā populārā mūzika, kas radās ASV, kardināli atšķīrās no visa ierastā, tā pārsteidza, satrauca un savaldzināja eiropiešus.

Ekskursu džeza vēsturē papildinās ieskats 1920. gadu jaunajā deju mūzikā. Interesants ir tas fakts, ka tolaik Eiropā par “džezu” sauca jebkuru deju mūziku ar sinkopēm, kas atnāca no Amerikas un tik spēcīgi aizrāva jaunatni. Stāstījumu pavadīs 20. gadsimta 20. gadu mūzikas ieraksti.

Lekcija notiks krievu valodā.
Nepieciešamības gadījumā iespējams nodrošināt sinhrono tulkojumu latviešu valodā.

Uz lekciju Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā laipni aicināts ikviens!

Biļešu cenas: pieaugušajiem – 3,00 EUR, skolēniem, studentiem, pensionāriem – 1,50 EUR.
Pirms lekcijas apmeklētāji var iepazīties ar muzeja pastāvīgo ekspozīciju un izstādi “Izgaisušo prieku ainas. Preses balles Rīgā 20. gadsimta 20.–30. gados”.

Interesentus lūdzam pieteikties iepriekš, zvanot pa tālruni (+371) 67 288800 vai rakstot uz e-pastu sbm@lnmm.lv. Vietu skaits ierobežots.