Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


DIVI JĀŅI. Nenotikusī tikšanās Rīgā

Redakcija
Redakcija

14. septembrī plkst. 15.00 Raiņa un Aspazijas mājā Baznīcas ielā 30, Rīgā, tiks atklāta izstāde “DIVI JĀŅI. Nenotikusī tikšanās Rīgā”. To veidojuši Jankas Kupalas Valsts literatūras muzeja un Memoriālo muzeju apvienības Raiņa un Aspazijas muzeja speciālisti.

Izstāde iepazīstina ar baltkrievu dzejnieku Janku Kupalu – Raiņa laikabiedru, baltkrievu literatūras klasiķi, spožu personību, kā arī laikmetu, kurā dzīvoja un radīja abi dzejnieki.

Divu 20. gadsimta pirmās ceturtdaļas latviešu un baltkrievu ievērojamāko dzejnieku un sabiedrisko darbinieku – Raiņa un Jankas Kupalas – tikšanās notika 1926. gada rudenī Minskā. Rainis turp devās pēc Baltkrievu kultūras institūta aicinājuma, lai piedalītos akadēmiskajā konferencē par baltkrievu pareizrakstības un alfabēta jautājumiem.

Baltkrievijā Rainis uzturējās no 13. līdz 26. novembrim. Konference ilga vairākas dienas. Raini ievēlēja prezidijā un viņš sēdēja līdzās baltkrievu dzejniekam Jankam Kupalam. Rainis uzstājās konferences pirmajā un pēdējā dienā. Viņš runāja par baltkrievu minoritātes situāciju Latvijā, kultūras sakaru paplašināšanas nepieciešamību un Baltkrievijas teātra attīstības jautājumiem. Minskā viņš apmeklēja Valsts muzeju un universitāti, noskatījās vairākas izrādes Pirmajā Baltkrievijas Valsts drāmas teātrī, Jankas Kupalas mājās tikās ar baltkrievu literātiem.
Kupalas mājās Kastričnickaja ielā 36 Rainis esot pabijis vairākkārt. Nav šaubu, ka baltkrievu dzejnieku Rainis un Aspazija labprāt uzņemtu pie sevis Rīgā.

Tagad ar abu dzejnieku oriģinālpriekšmetu – muzeju kolekcijās saglabāto apģērbu, sadzīves priekšmetu un aksesuāru palīdzību – tiek inscenēta tikšanās, kas nekad nav notikusi, bet kurai būtu bijis tik daudz iemeslu notikt šeit – Baznīcas ielā 30, Raiņa un Aspazijas mājā, no kuras 1926. gada 12. novembrī Rainis devās ceļā uz Minsku.

Tuvāka informācija pa tālruni 67272643 vai e-pastu zanda.rozenberga@memorialiemuzeji.lv, kā arī Memoriālo Muzeju Apvienība - un Pastāvēs, kas pārvērtīsies - Rainim un...