Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Krišjāņa Barona muzejā tiks atklāta izstāde “Astoņas baltas dienas. Baltica ’88”

Redakcija
Redakcija

“Astoņas baltas dienas” – tā dzejniece Māra Zālīte nosauca savu pārdomu rakstu, paužot 1988. gada festivāla “Baltica” noskaņu. Tā sauc arī izstādi, kas tiks atklāta Krišjāņa Barona muzejā Krišjāņa Barona ielā 3, dz. 5, Rīgā, festivāla “Baltica 2018” laikā – 18. jūnijā plkst. 18.00.

IZSTĀDES “ASTOŅAS BALTAS DIENAS. BALTICA ’88” vēstījuma pamatā ir festivāla astoņu dienu norises dalībnieku acīm. Izstādes koncepcijas autors Andris Ērglis stāsta:

“Starptautiskais folkloras festivāls “Baltica” pasaulei sevi pieteica 1987. gada vasarā Lietuvā. Vēl daļēji sasaistīts valdošās varas rāmjos. Bet laiks neapturami Baltijas tautas veda uz priekšu. Un mēs arī paši laika ritu steidzinājām, kā senči dziesmas par vairogiem likdami.

Divdesmit astoņas Latvijas folkloras kopas un etnogrāfiskie ansambļi kļuva par “Baltica ’88” dalībniekiem Latvijā. Vēl bez tiem – Tautas deju ansambļi, Tautas kori, tautas mūzikas ansambļi, lauku kapelas… Viesi no Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Krievijas, Baltkrievijas, Polijas, Bulgārijas, ASV, Zviedrijas, Norvēģijas, Vācijas, Spānijas.
Izstādes vēstījums saistās ar trim atslēgvārdiem: DARBS, PRIEKS UN SPĒKS.”

Izstāde iecerēta kā platforma folkloras festivāla vēstures dokumentēšanai, tā tiks papildināta visā darbības laikā – līdz 2019. gada oktobrim.

Izstādē izmantoti Rakstniecības un mūzikas muzeja, kā arī vairāku Latvijas novadu muzeju krājuma, Latvijas Televīzijas un Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva, Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta Latviešu folkloras krātuves un Kultūras un tautas mākslas centra “Ritums” arhīva materiāli, kā arī relikvijas no privātpersonu kolekcijām.

Izstādes atklāšanā festivāla “Baltica” dziesmas dziedās tautas tradīciju kopa “Budēļi” (vadītāja Liena Teterovska).
Projektu īsteno Memoriālo muzeju apvienība ar Kultūras ministrijas finansiālu atbalstu. Sadarbības partneris – Latvijas Nacionālais kultūras centrs.