Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Rakstnieku portreti Imanta Ozoliņa grāmatzīmēs

Redakcija
Redakcija

Rakstnieku portreti Imanta Ozoliņa grāmatzīmēs
foto – grāmatzīme ar Aleksandra Čaka portretu

12. aprīlī plkst. 17.00 Aleksandra Čaka memoriālajā dzīvoklī-muzejā notiks tikšanās ar mākslinieku Imantu Ozoliņu. Pasākums noritēs ekspozīcijas “Rakstnieku portreti Imanta Ozoliņa grāmatzīmēs” ietvaros. Izstāde apskatāma līdz 31. maijam.

Grafiķis Imants Ozoliņš dzimis 1930. gadā Rīgā. Vecākā brāļa iedvesmots sāka aizrauties ar zīmēšanu. Pēc mākslas skolas pabeigšanas sekoja dienests armijā Maskavā, kurā ievingrināja roku plakātu, afišu, kā arī valstvīru un ģenerāļu portretu zīmēšanā. Sevišķi liels pieprasījums bija pēc I. Šiškina „Lāčiem mežā” un „Trīs spēkavīru” kopijām. Atgriežoties pēc dienesta Rīgā, sāka darboties lietišķajā grafikā. Iesākumā konditorejas fabrikā „Uzvara”, pēc tam tirdzniecības palātā un kombinātā „Māksla”. Līdz 1996. gadam gandrīz visu alkoholisko dzērienu, alus, limonādes, pat siļķu un sērkociņu etiķetes ir Ozoliņa zīmētas. Simtiem firmas zīmju, no kurām „Latvijas loto” un „Latvijas balzāms” ir pazīstamas arī šodien. 1958. gadā tapa pirmās grāmatzīmes. Uz šodienu I. Ozoliņa krājumā ir pāri par 5000 grāmatzīmju un darbi vēl top. Exlibri veltīti visiem Latvijas prezidentiem, politiķiem, daudziem aktieriem, māksliniekiem un arī literātiem. Mākslinieks galvenokārt veido grāmatzīmes ar portretiem, pievienojot personu nodarbes un hobiju raksturojošus elementus, dažkārt arī mīļus mājdzīvniekus. Nelielu daļu ar populāru rakstnieku portretiem var apskatīt ekspozīcijā Aleksandra Čaka memoriālajā dzīvoklī-muzejā.

Gatavojoties sagaidīt Latvijas Republikas simtgadi, mākslinieks turpina papildināt grafiku sēriju par Latvijas pilsētām un novadiem. Kā veltījumu jubilejai, to plānots kopā ar exlibriem izdot albumā.