Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Jāņa Valdemāra Helmaņa personālizstāde “Mīlestība pāri visam”

Redakcija
Redakcija

Bauskas muzejā apskatāma unikāla Jāņa Valdemāra Helmaņa personālizstāde “Mīlestība pāri visam” /28.01.- 28.02./

Jānis Valdemārs Helmanis ir ledus un saules gaismas mākslinieks. Viņš fotografē kristāliskus ledus gabalus, kuru šķautnes saulē iemirdzas kā dārgakmeņi. Visi personālizstādes darbi ir veidoti no ledus kristālu makrofotoattēliem un krāsas rada atspīdumi no debesīm. Dažās kompozīcijās izmantots sasaldēts plāns zīds, caur ko ir fotografēts ledus, citās - akvareļa efekts tiek panākts speciālā kamerā iesaldējot dažādus ziedus kā rezultātā veidojas pienains apsarmojums.
Mākslinieks jau 18 gadus eksperimentē ar ledu. Pavasara pali Mēmelē ir īpaši ar izskalotajiem ledus gabaliem, bet ziemā ledus klucīši tiek izcirsti āliņģī. Kadru apstrādes procesā netiek izmantotas datorgrafikas programmas un krāsas uz ledus gabaliem netiek lietas. Ir tikai kristālisks ledus gabaliņš, saule, debesis un dažreiz zīda gabaliņš. Brīžiem ir grūti noticēt, ka mistiskās pārvērtības nav nedz ķīmiski, nedz digitāli procesi, vien cilvēka acij saskatāma dabas struktūra.
Jāņa Valdemāra fotostāsti ir kā pateicības lūgšanas Radītājam. Viņš fiksē to, ko glezno Dievs – dabas neizmērojamo brīnumu. Katrs skatītājs var ieraudzīt, ko vēlas, viņa iztēlei ir ļauts darboties ar pilnu jaudu.
Ekspozīciju papildina teologu, kristīgu kalpotāju, filozofu atziņu fragmenti, kas māksliniekam ir kā ceļa rādītāji.
Mākslinieks ir piedalījies starptautiskos mākslas simpozijos un secinājis, ka pagaidām nav nācies sastapt nevienu līdzīgā tehnikā strādājošu autoru.