Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Domā koks! PIKC “Rīgas dizaina un mākslas vidusskola” Koka izstrādājumu dizaina nodaļas izstāde

Redakcija
Redakcija

No 2017. gada 17. marta līdz 23. aprīlim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja 3. stāvā (Rīgā, Skārņu ielā 10/20) būs skatāma Rīgas dizaina un mākslas vidusskolas Koka izstrādājumu dizaina nodaļas izstāde “Domā koks!”.

Koks ir viens no Latvijas dabas resursiem, ko, atbildīgi apsaimniekojot, cilvēks varēs iegūt un apstrādāt vienmēr. Atbildīgi – tas nozīmē ar maksimālo pievienoto vērtību – domā koks.

Profesionālās izglītības kompetences centra “Rīgas dizaina un mākslas vidusskola” (PIKC RDMV) Koka izstrādājumu dizaina nodaļa izstādē “Domā koks!” eksponē daļu no pēdējo gadu praktisko priekšmetu programmas darbiem ar mērķi parādīt plašākai sabiedrībai, ar kādiem uzdevumiem un rezultātiem strādā topošie koka un mēbeļu dizaina speciālisti, lai rosinātu skatītājus domāt līdzi un kopā.

PIKC RDMV ir Latvijas Republikas Ministru kabineta dibināta un Latvijas Republikas Kultūras ministrijas pakļautībā esoša bezmaksas profesionālās vidējās izglītības iestāde, kurai piešķirts profesionālās izglītības kompetences centra statuss. Koka izstrādājumu dizaina nodaļa ir viena no nedaudzajām nodaļām skolā, kas saglabājusi savu vēsturisko atrašanās vietu līdz mūsdienām – Rīgā, Lāčplēša ielā 55, pretim kādreizējam kinoteātrim “Lāčplēsis”.

Koka izstrādājumu dizaina nodaļā kompetences centrs īsteno dizaina un mākslas profesionālās vidējās izglītības programmas pēc vispārējās pamatizglītības. Paralēli vidusskolas priekšmetiem jaunieši šeit apgūst profesiju, kas arī nosaka lielāku slodzi mācību procesa laikā, taču katra semestra beigās praktiskajos priekšmetos ir taustāms rezultāts, ko atrādīt savai ģimenei un draugiem.

Jau pirmajā kursā audzēkņi radoši strādā pie dažādas sarežģītības projektiem no idejas līdz gala produktam, kas palīdz izprast un izvērtēt, vai sākotnējā priekšmeta ideja ir bijusi praktiska un ērta lietošanā. Ar katru nākamo kursu uzdevumi kļūst arvien sarežģītāki: no instrumentu kastes līdz krēslam. Rīgas dizaina un mākslas vidusskolas pasniedzēji vēlētos, lai ikviens jaunietis, kurš absolvē šo mācību iestādi, būtu izstrādājis savu individuāli realizētu mēbeļu komplektu.

Koka dizaina speciālistiem darba nav trūcis nekad un arī netrūks. Šogad nodaļas pasniedzēji un audzēkņi ar lielu entuziasmu iesaistījušies Romana Sutas mēbeļu rekonstrukcijā izstādei “Romans Suta – 120. Universālā mākslas formula”, kura no 28. aprīļa līdz 9. jūlijam norisināsies Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā (Jaņa Rozentāla laukumā 1) un Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Skārņu ielā 10/20).