Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Bauskas pils muzejā notiks pasākums “Bērni un bērnība 15.-17. gadsimtā”

Redakcija
Redakcija

2017.gada 18.martā plkst. 13:00 Bauskas pils muzejā notiks vecākiem un bērniem veltīts pasākums, kura laikā būs iespēja uzzināt par bērnu audzināšanu, skološanu, ģērbšanu un brīvā laika pavadīšanu, būs iespēja iesaistīties viduslaiku un renesanses laika spēlēs un rotaļās, noslēgumā varēs pūst ziepju burbuļus.

Pasākumu papildinās ekspresizstāde, kurā būs iespēja apskatīties Bauskas pils muzeja un Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja arheoloģijas kolekciju priekšmetus – māla, koka rotaļlietas un to fragmentus.

Pasākumu vadīs Bauskas pils muzejpedegoģe Renāte Gobiņa. Eksperimentālās arheoloģijas entuziasts dr. hist. Artūrs Tomsons, sniegs ieskatu par arheoloģiskajos izrakumos atrastajām rotaļlietām un spēlēm, komentēs ekspresizstādē apskatāmos priekšmetus, kā arī rādīs rotaļlietu rekonstrukcijas un mācīs darināt rūceņus.

Pēc stāstījuma apmeklētājiem būs iespēja iesaistīties viduslaikiem un renesansei raksturīgās, iemīļotās spēlēs un rotaļās. Pasākuma noslēgumā bērni varēs pūst ziepju burbuļus. Kafejnīca „Pils Krogs”, pēc 17.gs. receptēm, bērniem būs sagatavojis garšīgu pārsteigumu.

Bērnu skološanu, audzināšanu, ģērbšanu un brīvā laika pavadīšanu 15.-17.gadsimtā, galvenokārt, ietekmēja vecums, dzīves vieta un ģimenes stāvoklis sabiedrībā. Gluži kā mūsdienās, arī piecsimt gadus atpakaļ, turīgu ģimeņu atvasēm bija plašākas iespējas nekā bērniem no vidējā vai zemākā sociālā slāņa. Turīgie vecāki saviem bērniem gādāja greznākus apģērbus, dārgākas rotaļlietas un lutināja ar saldumiem. Amatnieku bērniem vajadzēja palīdzēt vecākiem ģimenes uzņēmumā jau agrā vecumā, kamēr nabadzīgo ģimeņu atvases ubagoja, strādāja mājās vai kļuva par amatnieku mācekļiem. Lai gan izklaides iespējas un brīvais laiks viņiem bija ierobežots, bērni to pavadīja radoši - no dabas materiāliem gatavoja savas rotaļlietas, spēlēja dažādas veiksmes un stratēģijas spēles.

Rekomendējoši pasākums paredzēts bērniem vecumā no pieciem līdz divpadsmit gadiem.

Biļetes iepriekš pārdošanā var iegādāties Bauskas pils muzeja kasē un rezervēt pa tālr. 63923793, 63922280 vai e-pastu: bauskaspils@bauska.lv. Rezervētās biļetes jāizpērk ne vēlāk kā 30 min. pirms pasākuma.

Biļetes cena 4 EUR. Sīkāka informācija pieejama mājas lapā: Bauskas pils | index