Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


„PATIESAIS KLUSUMS” Latvijas Mākslinieku savienības muzeja izstāde

Redakcija
Redakcija

Latvijas Mākslinieku savienības muzeja izstāde „Patiesais klusums”, kas norisināsies no 13.janvāra līdz 19.februārim Teātra namā “Jūras vārti”, Ventspilī, aicina 20.gs.60.-80.gadu mākslinieku redzējumā un izpausmēs ielūkoties lietu metafiziskajā būtībā vai „mierīgās dzīves” žanrā, kā to sauca 17.gs. Francijā. Tieši interjera priekšmeti, ziedi, grāmatas, trauki, svečturi utt. – mūsu sadzīves liecinieki, mākslinieku brīvā, radošā gara izpausmes atklāj bez tematiskiem nosacījumiem, izdabāšanas konjunktūrai, bet ļaujoties savai formas, krāsu, triepienu un stilistikas valodai. Subjektīvi veidots kompozicionāls kārtojums, filozofiskas pārdomas vai priecīga sajūsma par objekta formu, virsmu, faktūru – tā ir mākslinieku izvēle, kam ļauties aicināts arī mūsdienu skatītājs.

Izstādes ekspozīcija veidota uzsverot, ka latviešu glezniecībā klusā daba vairāk tiek tēlota kā pārticības svētki un gandrīz kā nejaušības parādās filozofiskas pārdomas, nolemtības sajūta vai aizejošā skaistuma estetizācija. Radot kluso dabu mākslinieks paliek tikai ar sevi, viņa domas galvenokārt tiek vēstas virzienā kā parādīt māksliniecisko varēšanu. Izstādē eksponēto mākslinieku: B.Bērziņš, O.Jaunarājs, I.Zariņš, O.Ābols, B.Vasiļevskis, J.Viļumainis, B.Baumane, J.Anmanis, J.Zemītis, P.Postažs, A.Zariņa, u.c.. darbos vērojams, ka klusās dabas žanrs ir daudznozīmīgs un var tikt izvērsts gan kā prieks par bagātīgo ražu vai sakrāls vēstījums, gan juteklisks baudījums vai pārdomu mirklis par pasaulīgās esības trauslumu.

Izstāde „Patiesais klusums” veidota kā turpinājums izstādēm “Pingpongs. Ideju saspēle” Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā un “Sarkanais un melnais” Vidzemes koncertzālē „Cēsis”, pateicoties Valsts Kultūrkapitāla fonda mērķprogrammai “Profesionālās mākslas pieejamība reģionos” Latvijas Mākslinieku savienības muzeja ciklā „Latvijas Mākslinieku savienības 75.gadu jubileja”.

Izstādes idejas autors: tēlnieks Igors Dobičins, biedrības „Latvijas Mākslinieku savienība” prezidents.
Izstādes dizaina veidotāji: Igors Dobičins, Ansis Dobičins

Atbalstītāji: Valsts Kultūrkapitāla fonds, biedrība „Latvijas Mākslinieku savienība”, Teātra nams “Jūras vārti”, Ventspilī

Publicitātes attēls: Bruno Vasiļevskis „Saules stars”, 1987. Audekls, eļļa, 50x65 cm. LMS muzejs