Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Latvisko zīmju kods

Redakcija
Redakcija

Svētdien, 2017.gada 15.janvārī plkst. 14.00 Katlakalna Tautas namā Latviskās Dzīvesziņas pasākumu cikla Jauno gadu atklāsim ar trim saistošiem notikumiem. Šīsreizes sanākšanas tēmas kopnosaukums – LATVISKAIS ZĪMJU KODS.

Sāksim ar mākslinieces Maijas Mikoses gleznu izstādes Es lasu zīmes atklāšanu un sarunu ar pašu gleznu autori. Maija Mikose gleznās ieraksta zīmes. Par zīmēm un to ietilpināšanos gleznās viņa pati saka: “Dažādas zīmes ir mums visapkārt – laikā, dabā, telpā. Senči mums ir atstājuši mantojumā savas zīmes, kas ir gājušas cauri daudzu paaudžu dzīvēm. Man zīmes vizualizējas krāsās, vienlaikus radot asociācijas ar reiz lasīto un dzirdēto. Šis ir mans lasījums, papildināts ar dzejas citātiem, kas man likās saderīgi.''

Maija Mikose ir beigusi LU Fizikas un matemātikas fakultāti un ilgstoši strādājusi IT jomā. Taču atklājusi, ka dzīves telpas plašumam nepieciešamas arī citas dimensijas, ne tikai ikdienas darbs. Te nākusi glezniecība, ko māksliniece apguvusi (un turpina mācīties) pašmācības ceļā. Maija glezno pati savam priekam un viņai tas ir arī veids, kā izteikt dzīves pieredzi un attieksmi pret pasauli.
Sekos saruna ar Latvijas Etnogrāfiskā Brīvdabas muzeja sp
eciālisti Dainu Kraukli un viņas stāstīījums par tradicionālo apģērbu un zīmēm. Mākslas zinātniece, etnogrāfe, tautas tērpu, tradīcijas un latviešu tradicionālo zīmju un raksta pētniece Daina Kraukle strādā Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā par Krājuma nodaļas vadītāju. Līdztekus citiem etnogrāfiskiem pētījumiem un meklējumiem, daudz pētījusi un vērojusi zīmes, rakstus, to novietojumu apģērbā, uz priekšmetiem, tiekusies izzināt to nozīmi tradicionālajā mājas un sētas iekārtojumā – gan sadzīves, gan svētku situācijās.

Savukārt dienas noslēgumā LU maģistrantūras students un japāņu valodas un kultūras speciālists Uģis Nastevičs dalīsies pārdomās un atziņās par tēmu Līdzīgais latviešu un japāņu pasaules redzējumā. Uģis Nastevičs ir multimākslinieks, arī dzīves mākslinieks. Studē pedagoģiju, ir viens no labākajiem japāņu valodas un kultūras zinātājiem Latvijā šobrīd. Uģis labprāt ceļo, viņu interesē un saista tradicionālas un etniskas lietas un tēmas – folklora, tradīcijas, mitoloģija, zīmes un simboli, tai skaitā latviešu un japāņu dzīves un pasaules tvērums un tā atspoguļojums zīmēs, rakstos, mūzikā, etnogrāfijā. Uģa interešu lokā ir arī fotogrāfija - gan portreti, gan ainavas no putna lidojuma. Tās pamatus un dziļumus viņš apguvis pie labākajiem Latvijas fotomākslas meistariem.

Dalības maksa 3,- Eur