Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Ditas Lūses “Gaišā matērija” Jūrmalas muzejā

Redakcija
Redakcija

Ditas Lūses “Gaišā matērija” Jūrmalas muzejā
Māksliniece Dita Lūse

11. februārī Jūrmalas pilsētas muzejā tiks atklāta gleznotājas Ditas Lūses personālizstāde “Gaišā matērija”. Tas ir stāsts par gaismu un ēnu, telpu un ornamentu, par dabas radītu formu krāšņumu un kultūras mantojumu, par fragmentu un formas pilnību.

Ekspozīcijā tiks rādīti pavisam jauni 2015. gadā tapuši darbi, kā arī Latvijā vēl neeksponētas gleznas no mākslinieces personālizstādes Ņujorkā, mākslas galerijā Artifact, pagājušā gada aprīlī.

Tēma, pie kuras māksliniece strādā jau vairākus gadus – atspoguļot gaismas kā tēla dažādo raksturu un ietekmi uz telpu un laiku. Gaismas dažādā daba tiek rādīta gan kā refleksi uz senu klosteru un katedrāļu sienām, grīdām un fasādēm, gan kā mūsdienu interjeru sastāvdaļa, gan arī kā rentgena staru izgaismoti cilvēka un zirga skeletu fragmenti, kas parāda dabas radīto "konstrukciju" skaistumu un vienreizīgumu. Tās ir arī dažādu elementu ēnas, kas rada īpašu noskaņu un ļauj skatītājam baudīt atmosfēru un darbināt savu fantāziju un emocijas.

Darbi no Ņujorkas izstādes “Gaismas mirklis” ir ar nedaudz ironisku raksturu un ļauj skatītājam paraudzīties uz šiem kaulu fragmentiem ar zināmu vieglumu. Ņujorkas galerijas Artifact mākslas kurators Līams Deiviss: “Šī ir noslēpumaina un, manā skatījumā, unikāla māksla. Mani interesē mākslinieces izvēle krāsu lietojumā un kompozīcijā – ko viņa izvēlas parādīt un ko apslēpt”. (FOTO: Ditas Lūses izstādes "Gaismas mirklis" atklāšana Ņujorkā)

Ditas Lūses krāsu palete ir melns, balts un dažādu toņu un nianšu pelēkais, kas viens otru izceļ un it kā attīra no liekā, palīdzot uztvert domu. Neskatoties uz ierasto mākslinieces krāsu izvēli, šajā izstādē būs redzami arī “krāsaini” darbi zilos, zaļos un rozā toņos, kas “gaišo matēriju” padarīs dzīvīgāku un priecīgāku. Visi darbi gleznoti eļļas tehnikā.

Šī ir Ditas Lūses 24. personālizstāde, pēc kuras māksliniece dosies uz Taivānu, lai piedalītos vienā no lielākajiem Āzijas mākslas pasākumiem “Art Revolution Taipei 2016” kā uzaicinātā māksliniece ar 12 jauniem darbiem.

Izstāde būs apskatāma līdz 28. februārim katru dienu, izņemot pirmdienu un otrdienu Jūrmalā Tirgoņu ielā 29.

Plašāks ieskats Ditas Lūses daiļradē skatāms www.ditaluse.com.