Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Tapusi izstāde par Veco aptieku – „Stāsts par Tukumnieka māju”

Redakcija
Redakcija

No 3. novembra Mākslas galerijā „Durvis” (Brīvības laukumā 21, Tukumā) skatāma izstāde „Stāsts par Tukumnieka māju”, kas vēsta par galerijas ēkas izskata un iekārtojuma izmaiņām, kā arī tās iemītniekiem.

Izstāde veltīta ļoti īpašai ēkai un tās kādreizējiem iemītniekiem – ievērojamām Tukuma dzimtām, kuru vidū īpaši izceļas aptiekāra Groškes pēcnācēji. Izstāde vēsta par ēkas izskata un iekārtojuma izmaiņām, ieskicē kādreizējo iedzīvotāju dzīvesveida aprises un apliecina Tukuma muzeja gatavību un vēlmi šo ēku atjaunot visā tās spožumā.
Ēka Brīvības laukumā 21, Tukumā, ir kultūrvēsturiski nozīmīga vieta, tāpēc pēc Tukuma muzeja ierosinājuma Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija to virzījusi iekļaušanai valsts nozīmes kultūras pieminekļu sarakstā. 2017. gada 2. novembrī ēka šajā sarakstā ir iekļauta kā valsts nozīmes vēsturiska notikuma vieta (18./19. gs.), piešķirot tai 9920. kārtas numuru un nosaukumu „Vecā aptieka”.

Šī ēka ir tipiska 18. gs. tukumnieka māja, arhitektoniski un pilsētbūvnieciski nozīmīgs kultūrvēsturisks objekts, kas pilnībā saglabājis sākotnējo būvapjomu. Tā ir īpaši nozīmīga kompleksā ar gruntsgabala apbūvi un pagalma bruģējumu, kas tipoloģiski atspoguļo Tukuma pilsētai raksturīgo dažādu saimniecības ēku virknējumu rindās gar gruntsgabalu robežām.

Katra detaļa šajā ēkā un izstādē - durvis, tapetes, mēbeles, gleznas, grafikas, interjera priekšmeti, tērpi, grāmatas, aptiekāra instrumenti, arī Kristīnes Veinbergas fasāžu rekonstrukcijas zīmējumi -, atspoguļo ne tikai konkrētās ēkas un tās iemītnieku savstarpējo saistību, bet arī apliecina to, cik nozīmīgas saites to vieno ar Latviju un Eiropu.
Izstādē skatāmi priekšmeti no Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja, Turaidas muzejrezervāta, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja, Bauskas muzeja, Tukuma muzeja krājuma, privātkolekcijām, kā arī digitālās izdrukas no J. Zuzāna privātās kolekcijas „Kurzemes albums”.

Izstādes autore un māksliniece ir mākslas zinātniece, Baltijas Piļu un muzeju asociācijas prezidente Ina Līne.
Izstāde skatāma no 2017. gada 4. novembra līdz 14. decembrim.