Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Mākslinieka Nugzara Paksadzes un stikla mākslinieces Andas Munkevicas izstāde “Satikšanās gaismā” Rīgas Sv. Pētera baznīcā

Redakcija
Redakcija

No 13. augusta līdz 1. novembrim Rīgas Sv. Pētera baznīcā būs aplūkojama “Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā” 2019. gada galvenās balvas ieguvēja mākslinieka Nugzara Paksadzes un stikla mākslinieces Andas Munkevicas izstāde “Satikšanās gaismā”.

Par izstādi un izvēli pieaicināt tajā piedalīties arī stikla mākslinieci Andu Munkevicu, Nugzars Paksadze saka tā: “Mūsu ceļi satikās pirms 20 gadiem, sadarbojoties interjera dizaina jomā. Andas idejas un radošās fantāzijas man likās ārkārtīgi interesantas. Viņas darbi ir drosmes un ekspresijas pilni. Rodas iespaids, ka stikls kūst nevis krāsnī, bet mākslinieces enerģijas ietekmē. Kļūstot par 2019. gada “Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā” laureātu un gūstot iespēju rīkot personālizstādi Rīgas Sv. Pētera baznīcā, zināju, ka šī ir tā reize, kad mums ar Andu notiks lielāka mēroga tikšanās, apvienojot radošo enerģiju krāsās un stiklā. Esmu pateicīgs par iespēju piedalīties konkursā “Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā”, tādējādi palīdzot popularizēt un attīstīt ainavu glezniecības žanru Latvijas mākslā un attīstot šo tradīciju. Dalība šajā konkursā ir sniegusi jaunu skatījumu, jaunu pieredzi, jaunas pazīšanās, jaunas satikšanās. Arī šo mūsu satikšanos Pēterbaznīcā.”

Mākslinieks Nugzars Paksadze dzimis 1953. gada 20. maijā Gruzijā. No 1982. gada savu dzīvi un jaunrades ceļu saistījis ar Latviju un dzīvo Lapmežciemā. Latviskajā vidē viņa dienvidnieka temperaments uzšķiļas ar radošu vitalitāti gan glezniecībā, gan attieksmē pret dzīvi. Dienvidnieka daba un mīlestība pret eļļas krāsas plastiskajām īpašībām, kas māksliniekam dod iespēju līdz pat izšķērdībai dažādot gleznas faktūru, ļauj N. Paksadzi dēvēt par ekspresionistu, jo ekspresija nozīmē izteiksmīgumu.

Anda Munkevica ir izcila Latvijas laikmetīgās stikla mākslas māksliniece. Fundamentālās zināšanas un jaunu māksliniecisko izteiksmes līdzekļu meklējumi stikla mākslas tehnoloģijā ir ierindojušas A. Munkevicu Baltijas un Eiropas stikla dizaina virsotnē. Savā daiļradē viņa balstās uz Baltijas stikla mākslas tradīcijām, īpaši akcentējot Latvijas vitrāžistu unikalitāti, Lietuvas monumentālā stikla skolu un Igaunijas stikla dizaina minimālismu.
Jau ziņots, ka 2019. gada 14. septembrī, Preiļu Kultūras namā notika 5. Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā pasniegšanas ceremonija, kurā galveno balvu – Jāņa Strupuļa veidoto laureāta medaļu, Zelta diplomu, Preiļu novada domes piešķirto naudas balvu un Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Rīgas Sv. Pētera baznīcas pārvaldes sniegto iespēju rīkot personālizstādi Rīgas Sv. Pētera baznīcā saņēma mākslinieks Nugzars Paksadze par 2017. gadā tapušo darbu “Vējains krasts”.

2015. gadā “Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā” pasniegšanu iedibināja Rīgas dome un Preiļu novada dome sadarbībā ar Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Rīgas Sv. Pētera baznīcas pārvaldi, Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeju, Latvijas Zinātņu akadēmiju, Latvijas Mākslas akadēmiju, Jāņa Anmaņa Jauno talantu atbalsta fondu un idejas autoriem -kinorežisoru un gleznotāju Jāni Streiču, māksliniekiem Jāni Anmani un Jāni Strupuli.