Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Andreja Upīša muzejā notiks pasākums "Sieviete stāstos"

Redakcija
Redakcija

14. aprīlī, sestdien, plkst. 15.00 ar sarīkojumu “Sieviete stāstos” Andreja Upīša memoriālajā muzejā Rīgā, Brīvības ielā 38-4, turpināsies Latvijas mutvārdu stāstnieku ikmēneša pasākumu cikls.

Katra pasākuma tēma ir saistīta ar kādu Andreja Upīša labi vai ne tik labi pazīstamu darbu, un aprīlī tas ir romāns "Sieviete", kas tika publicēts 1910. gadā. Latviešu literatūrā tā bija sensacionāla parādība, jo A. Upīts romānā "Sieviete" pirmais latviešu literatūrā pievērsās attiecībām starp vīrieti un sievieti un sievietes psiholoģijai. Tas sabiedrībā izraisīja plašu diskusiju, savukārt kritikā tas tika atzīmēts kā novatorisks romāns, kas balansē uz reālisma un naturālisma robežas un sasaistās ar tā laika Eiropas romānu – ar Balzaka, Flobēra un Zolā darbiem. Romāns “Sieviete” iznāca vairākos atkārtotos metienos un kļuva par vienu no sava laika lasītākajiem Andreja Upīša darbiem.

‘’Tā laika latviešu literatūrai tas ir jaunākais viedtālruņa modelis: sagaidīts ar vētrainu reakciju, raisa daudz diskusiju un rakstniekam strauji izveidojas gan piekritēju, gan pretinieku pulciņš. Nez, vai viedtālruņus atcerēsies pēc simts gadiem, bet par Upīti atceras’’, tā raksta Arturs Skutelis.

2016. gadā Andreja Upīša darbs “Sieviete” tika iestudēts Latvijas Nacionālajā teātrī, to veidoja režisore un dramatizējuma autore Ināra Slucka. Titullomā – aktrise Dita Lūriņa.

Otrais sarīkojums ir veltīts Andreja Upīša romānam “Sieviete” un sievietes tēmai vispār, un ikviens sarīkojuma apmeklētājs tiks laipni aicināts (bet ne piespiests) piedalīties ar saviem mutvārdu stāstiem par šo mūžīgo un neizsmeļamo tēmu.

Sarīkojumu vada LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētnieks Dr. philol. Guntis Pakalns, piedalās: Liesma Lagzdiņa (Kuldīga), Aelita Ramane (Pilsrundāle), Vilhelmīne Jakimova (Preiļi), Solveiga Boicova (Valmiera), Normans Graustiņš (Baldone) un citi Latvijas stāstnieki.

Ieejas maksa – 2 €.

Vairāk informācijas – 67289767, upits@memorialiemuzeji.lv, kā arī mājaslapā Memoriālo Muzeju Apvienība -