Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


ABSURDA LUGU DARBNĪCA RAIŅA UN ASPAZIJAS MĀJĀ

Redakcija
Redakcija

11. martā no plkst. 12.00 līdz 17.00 Raiņa un Aspazijas mājā, Baznīcas ielā 30, notiks absurda lugu darbnīca. Darbnīcu vadīs Andris Zeibots.
Tā būs iespēja praksē saprast, kā veidojas absurda jēdzieniskās līnijas, un radīt savu lugas uzmetumu – “melno” versiju. Tiks izspēlēti lugu fragmenti, situācijas, attīstītas idejas.

Absurda teksta grūtības nosaka tas, ka nav konkrēta personāža, ar kuru identificēties, kā pieradis “klasiskais” uztvērējs, tāpēc lugas ietvaros jau ekspozīcijas daļā vajadzētu norādīt, ka būtu vērts identificēties ar teksta autoru, turklāt saprotot šo autoru visplašākajā nozīmē – tāpat, kā šajā iecerētajā pasākumā, kur autoru daudz: gan tie, kas piedalās ar idejām, gan tie, kas tās apliecina (skatītāji), gan tie, kas kaut ko nepieņem un tāpēc reaģē noliedzoši... Visi ir autori – tas būs praktiskās izpētes centrālais mērķis.

Kā pamēģināt “caursist” antitēzi: autors pret vērotāju? No šī šaurākā viedokļa tiks aplūkotas:
 eksistenciālisma idejas par atsvešinātību kā absurda tekstu fons;
 daži noderīgi poststrukturālisma instrumenti, ko savulaik piedāvājis Rolāns Barts;
 ideoloģiju dekonstrukcija (un ko tad likt vietā?);
 sociālo tipāžu un sociālo darbību pētījumi absurda paņēmienu leņķī.

Ieejas maksa 2,00 EUR
Skolēniem, studentiem, senioriem 1,00 EUR

Projekta kuratore – Raiņa un Aspazijas muzeja speciāliste Elvīra Bloma