Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


„Mūžīgā kustība. Revolūcijai Krievijā – 100” Latvijas Mākslinieku savienības izstāde

Redakcija
Redakcija

Latvijas Mākslinieku savienības galerijā 11.novembra krastmalā 35, Rīgā, līdz 5.martam apskatāma Latvijas Mākslinieku savienības izstāde „Mūžīgā kustība. Revolūcijai Krievijā – 100”.

Izstāde veidota, lai domātu par revolūciju kā situāciju, kurā vienmēr būs divas pozīcijas, par uzvarētājiem un viņu nosacījumiem, par mākslinieka revolucionāro „dabu” – radīt ko jaunu un izaicināt.

Ekspozīcija rosina ieskatīties mākslas neviennozīmīgajās izpausmēs, kad starp 20.gs.60.- 80.gados būtiskiem mākslas darba radīšanas pamatnosacījumiem – sociālais nozīmīgums un sabiedriskā aktualitāte, kas paredz aicinājumu „dzīvot ar padziļinātu sava laikmeta izjūtu”, rodas jauni mākslinieciskie meklējumi, un mākslinieki sāk izvērst savus individuālos meklējumus – rast jaunu tēlainību.

Izstādē īpaši akcentēti radošie „revolucionāri”: Felicita Pauļuka, Ojārs Ābols, Ilmārs Blumbergs, Arvīds Voitkāns u.c., kuri kā māksliniecisko valodu izvēloties asociatīvo tēlainību vai klasiskā modernisma interpretācijas izaicināja sabiedrību pārkāpt stereotipiem un ieskatīties kādā sižetā vai tēmā no cita aspekta. Plašajā ekspozīcijā (59 autoru 68 darbi) var izsekot mākslas dzīves procesiem līdz mūsdienām, jo līdzās Latvijas Mākslinieku savienības muzeja (LMS muzejs) darbiem, redzami mūsdienu mākslinieki (Ansis Dobičins, Lauris Vītoliņš), kuri savā brīvības sajūtā ir tik pašpietiekami, ka emocionālā un mākslinieciskā izpausme iezīmē citādu laikmeta paradigmu.

Izstādes idejas autors Igors Dobičins aicina iepazīties ar tēmas – revolūcija – traktējumu, domājot par to kā pretnostatījumu gan vēsturiskā, gan sadzīves kontekstā un it īpaši akcentējot mākslas dzīves un valodas pavērsienus dažādos laika posmos. Vienmēr ir bijuši mākslinieki, kuri strādājuši kādu nosacījumu ietvaros, un vienmēr ir bijuši tie, kas vēlējušies pārkāpt šos nosacījumus, un šajā „revolūcijā” uzvarētāja ir jaunatklāsme.

Teksts: mākslas zinātniece Baiba Guste

Izstādes idejas autors: tēlnieks Igors Dobičins, biedrības „Latvijas Mākslinieku savienība” prezidents
Izstādes dizaina veidotāji: Igors Dobičins, Ansis Dobičins

Latvijas Mākslinieku savienības galerija
Tel. 26628302
11. novembra krastmala 35, Rīga, LV-1050
Darba laiks P-Sv 12:00-17:00