Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Liepājas muzejā atklās izstādi par Grobiņas arheoloģisko ansambli

Redakcija
Redakcija

23. februārī plkst. 17 Liepājas muzeja ekspozīcijā “Liepāja okupācijas režīmos” K.Ukstiņa ielā 7/9 atklās izstādi, kas vētīta Grobiņas arheoloģiskajam ansamblim. Tā tapusi Grobiņas novada domei sadarbojoties ar Liepājas muzeju un Latvijas Nacionālo vēstures muzeju.

Izstādē būs iespēja apskatīt Latvijas Nacionālā vēstures muzejā glabātās un līdz šim neredzētās materiālās liecības jeb senlietas, kas rastas Grobiņas arheoloģiskā ansambļa objektos - Smukumu, Priediena un Atkalnu senkapos, kā arī Līgutos, Durbē, Kapsēdē un Tāšos.
Senlietas galvenokārt datējamas ar 7. - 9.gadsimtu. Senākais priekšmets, kas pārstāvēts izstādē, ir ripas sakta. Tā datēja ar 2. - 4. gadsimtu.

Arheoloģisko priekšmetu ekspozīciju papildinās fotoizstāde “Mans Grobiņas arheoloģiskais ansamblis”, kas tapusi aizvadītajā vasarā. Grobiņas novada dome izsludināja atklātu fotokonkursu, kurā ikviens varēja piedalīties ar fotogrāfiju, kur fiksētas Grobiņas arheoloģiskā ansambļa senvietas. Labākās fotogrāfijas tagad būs skatāmas šajā izstādē.

Grobiņas arheoloģisko ansambli veido savstarpēju saistītu elementu kopums, kas ļauj ticami rekonstruēt seno Grobiņas iedzīvotāju – kuršu un skandināvu – dzīvesveidu un nodarbošanos. To veido seši valsts nozīmes aizsargājamie arheoloģijas pieminekļi – Grobiņas pilskalns jeb Skābarža kalns un senpilsēta, Grobiņas viduslaiku pils ar bastioniem, Smukumu senkapi, Atkalnu senkapi, Porānu (Pūrānu) senkapi un Priediena senkapi.

Jau iepriekš izskanējis, ka tieši Grobiņas arheoloģisko ansambli Latvijas Arheologu biedrība atzinusi par 2016.gada arheoloģisko pieminekli. Tas patiesi ir unikāls notikums, ņemot vērā to, ka Grobiņas novada dome sadarbībā ar Latvijas Pašvaldību savienību, Liepājas pilsētas pašvaldību, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju, UNESCO Latvija nacionālo komiteju un Latvijas Nacionālo vēstures muzeju mērķtiecīgi virzās pretim Grobiņas arheoloģiskā ansambļa iekļaušanai UNESCO Pasaules kultūras un dabas mantojuma sarakstā.
Izstāde būs atvērta apskatei no 23. februāra līdz 26. martam.

Ieeja bez maksas.