Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Agneses Rudzītes vizuāls stāsts par stipru vīru stiprajām sievām

Redakcija
Redakcija

Piektdien, 10. augustā, plkst. 17 Liepājas muzeja filiālē ”Liepāja okupāciju režīmos” K. Ukstiņa ielā 7/9 tiks atklāta mākslinieces Agneses Rudzītes izstāde - vizuāls stāsts “Stiprā Made. Latvija”.

Agneses Rudzītes dzimtā ir padomju represiju upuri – šis fakts ir pamats izstādei. Kā avots, kas atnesa ne tikai postu, bet arī iedvesmu. Caur savas dzimtas pieredzējumu māksliniece runā par Latviju, kas šogad svin savu 100 gadu jubileju.

Māksliniece Agnese Rudzīte rāda, ka vēstures līkloči un cilvēces traģēdijas ir zīmogs arī nākotnes paaudzēm. Lai gan senči mūs vēlējušies pasargāt – nerunājot, klusējot, tomēr arī bezvārdu informācija, tuvinieku pārdzīvotais iesējis māksliniecē – cilvēkā, sievietē, mātē – dziļas pārdomas un vēlmi nosaukt vārdā, izgaismot bailes, aizvainojumu, sāpes, ar prātu neaptveramo. Agnese ir uzaugusi ar atmiņu druskām un čukstiem par pieredzētajām šausmām.

Ar instalāciju, vizuāla materiāla, tekstu, artefaktu palīdzību Agnese Rudzīte eksponē sevi un savus senčus kā Latvijas sastāvdaļu. Par paaudžu mantojumu un mūsdienām – izstāde ir ceļojums kopā ar mākslinieces dzimtu vēsturē. Ceļojums vagonā pāri pļavām, starp siena zārdiem fragmentāros atmiņu zibšņos.

Made ir mākslinieces vecvecmāmiņa, kas dzimusi 1890.gadā Cīravā un mirusi 1953. gada 18.oktobrī izsūtījumā Krasnojarskas novadā, Manas rajonā. Mades vīrs, Agneses vecvectēvs, bija lauksaimnieks Cīravas “Kalnāju” mājās, Cīravas lauksaimniecības biedrības priekšnieks, pagasttiesas priekšsēdētājs un krājaizdevu sabiedrības vadītājs. Andreja brālis Jānis ir viens no ğimenes lepnumiem – virsleitnants, Triju zvaigžņu ordeņa kavalieris, Ziemassvētku kauju un 1.Pasaules kara dalībnieks.

Agnese Rudzīte ir mākslas maģistre, Higašikavas, Hokaido salas Japānā Goda pilsone, titula ”Gada liepājnieks 2015”, ”Liepājas Kultūras balva 2015” ieguvēja un Starptautiskās Mākslas asociācijas IAA/AIAP UNESCO pārstāve.

Paralēli grafiskiem darbiem aiz stikla, akrila un eļļas tehnikā radītām gleznām, mākslas meistardarbnīcu un lekciju vadīšanai, Agnese turpina strādāt taktilo (taustāmo) darbu lauciņā, eksperimentējot ar materiāliem, formātiem.

“Māksla ir veids, kādā cilvēks var sarunāties ar cilvēku, iemesls satikties un būvēt tiltus vienam pie otra. Tā ir tik dažāda, tāpēc katrs tajā atradīs sev tuvāko formu un krāsu izpausmi,” Agnese Rudzīte.

Izstāde būs skatāma no 10. augusta līdz 9. septembrim. Ieeja bez maksas.