Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Trauksme mākslas spārnos Mākslas kritiķa, kuratora un dizainera JĀŅA BORGA lekcija

Redakcija
Redakcija

Trauksme mākslas spārnos Mākslas kritiķa, kuratora un dizainera JĀŅA BORGA lekcija
Maija Tabaka. Džungļi. 1977–2010. Audekls, eļļa. Zuzānu kolekcija. Foto: Jānis Pipars

Ceturtdien, 2017. gada 13. jūlijā, plkst. 18.00 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē ARSENĀLS (Vecrīgā, Torņa ielā 1) ar lekciju “Trauksme mākslas spārnos” viesosies mākslas kritiķis, kurators un dizainers Jānis Borgs, sniedzot padziļinātu ieskatu gleznotājas Maijas Tabakas daiļradē.

............................................................................................................................................................................................................

Viņas laiks iesākās padziļā totalitārisma “kastē”, kuras vāks tik-tikko sāka vērties. Tur arī izgaismojās Maijas Tabakas (1939) “fenomens” – gleznotāja, kas konsekventi uzstāja uz radošas brīvības tiesībām un suverenitāti jaunradē. Ne katrs mākslinieks bija šādi principiāls.

13. jūlijā mākslas vēsturnieks Jānis Borgs (1946) savā lekcijā stāstīs par meistares iedvesmas avotiem, impulsiem, iespējām, noskaņām un gleznām, kā arī par to, kā Maija Tabaka allaž gājusi pretī noteiktam mākslas ideālam ar paceltu galvu, nekad nezaudēdama personīgo “es”. Ļoti trāpīgi izteicies viņas kolēģis un laikabiedrs Imants Lancmanis: “Maija Tabaka ienāca Mākslas akadēmijā 1957. gadā, uz visiem laikiem ienākdama latviešu glezniecībā un Eiropas mākslā.” Maiju nevarēja nepamanīt jau studiju gados, jo jaunietes tēls bija neparasti izteiksmīgs. Spilgta māksliniece ir joprojām, un kārtējās personālizstādes pulcē plašu skatītāju loku.

Lektors pievērsīsies arī vienam no spožākajiem Maijas Tabakas dzīves periodiem – patiesi unikālajai un it kā pilnīgi neiespējamai Rietumberlīnes misijai. Šis pagrieziena punkts ceļā uz atzīšanu saistāms ar Valdi Āboliņu (1939–1984), Rietumberlīnes telotājas mākslas biedrības direktoru un kuratoru. Iepazīšanās ar viņu būtiski veicināja Maijas Tabakas radošo attīstību. Valdis Āboliņš bija tas procesa katalizators un tā atslēgas persona, kas organizēja arī mākslinieces rezidenci Rietumberlīnē 1977.–1978. gadā Vācijas Akadēmiskā apmaiņas dienesta (DAAD) stipendijas ietvaros. Viņa autoritāte un ietekme starptautiskajā mākslas arēnā bija jūtama un aizvien pieaugoša. Un, šķiet, Valda Āboliņa personībā Maija Tabaka rada savam mērogam adekvātu intelektuālu spēku un jaudu, domubiedra atbalstu un izpratni.

Vakara gaitā tuvāk tiks apskatīts un analizēts 20. gadsimta 70. gados radītais un uzkrātais mākslinieciskais kapitāls, kas iegūla Latvijas laikmetīgās mākslas nākotnes attīstības pamatos. Vispirms jau pašas Maijas Tabakas entuziasma pilnā Rietumberlīnes gleznu kolekcija – viņas augstā zelta klasika. Tāpat jāpiemin arī to daudzo sakaru un pavedienu kopums, kas sāka vienot Latvijas mākslu ar Rietumiem, tās procesu straumītes, kas sakustējās, rosinot doties ceļā uz brīvāku mākslu ārpus veco reglamentu un dogmu aplokiem. Maijai Tabakai šajā virzībā noteikti bija pioniera loma.

Ieeja lekcijā bez maksas. Izstādes apskate visiem apmeklētājiem 1,50 EUR akcijas “Labā diena” ietvaros.
Vietu skaits nav ierobežots. Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.