Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Atklās mākslinieka Leonīda Āriņa 110 gadu jubilejas izstādi Tukuma Mākslas muzejā

Redakcija
Redakcija

8. aprīlī 15:00 Tukuma Mākslas muzejā (Harmonijas ielā 7, Tukumā), atzīmējot mākslinieka Leonīda Āriņa 110 gadu jubileju, atklās viņam veltītu izstādi. Āriņš savulaik īstenoja neticamu ideju un dibināja pirmo mākslas muzeju ārpus Rīgas. Otrā pasaules kara gados viņš izglāba Tukuma muzeja kolekciju no bojā ejas, daļu no gleznām ierokot zemē ievietotās mucās, daļu - izvedot ārpus pilsētas.

Mākslinieks Leonīds Āriņš dzimis Rīgā (1907.04.08.), bet lielāko mūža daļu pavadījis Tukumā (1921 - 1992). Ar pārtraukumiem studējis Latvija Mākslas Akadēmijā (1925-1942), profesora Jāņa Kugas dekoratīvās glezniecības meistardarbnīcā. Āriņš bija aizrāvies ar ideju izveidot mākslas muzeju Tukumā. Muzeja atvēršanai nepieciešamos darbus mākslinieks vāca, apstaigājot Latvijas Mākslas akadēmijas pasniedzējus, studentus un māksliniekus „ar vārdu”. 1935. gada 30. decembrī tika dibināts Tukuma pilsētas mākslas (tagad Tukuma muzejs) muzejs un 1936. gada 5. un 6. janvārī atvērta dibināšanas izstāde. Par muzeja direktoru Leonīdu Āriņu iecēla 1938. gadā, bet padomju gados Āriņš zaudēja amatu, nepildot rīkojumu iznīcināt sabiedrībai „kaitīgās” gleznas. Uzņemts LPSR Mākslinieku savienībā (1945), uz laiku bijis izslēgts, bet vēlāk atjaunots (1969). Mākslinieks miris Tukumā (1991.10.06).

L. Āriņa jubilejas izstādē skatāma vien neliela daļa no mākslinieka radošā mantojuma, kur spilgti izpaužas viņam raksturīgais mūžīgā meklētāja gars un nemitīgi trenētā roku veiklība. Izstāde iekārtota tematiskos ciklos, tieši tā, kā viņš strādājis, atgriežoties pie iepriekš apcerētiem un tēlotiem motīviem. Nemitīgi meklējot ko jaunu un pētot franču gleznotājus, kā A. Matisu, P. Bonāru, Āriņš nonāca tuvāk savai būtībai, sajūtām un uzskatiem par mākslu un tās uzdevumiem. Mākslinieka lielākais talants - māka sev raksturīgajā brīvajā izpausmē ar dažām līnijām pateikt vissvarīgāko, ar krāsu un līniju radīt unikālu iespaidu par ainavu, priekšmetu vai interjeru. Āriņa gleznās vienmēr redzamas un jūtamas noskaņas. Ar krāsu palīdzību mākslinieks uzbur košu un priecīgu, maigu un pieklusinātu, dažkārt arī pelēcīgu un drūmu sajūtu.

Izstādē eksponētas gleznas no Tukuma muzeja, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Latvijas Mākslinieku savienības, Mūkusalas Mākslas salona un Monikas Bērzs - Bērziņas kolekcijām.
Šogad Āriņa zīmē norisinājās arī Kurzemes reģiona atklātās vizuālās mākslas olimpiāde ar tēmu „Ciemos pie Āriņa”, tādēļ izstādes atklāšanas dienā tiks apbalvoti olimpiādes uzvarētāji.
Leonīda Āriņa 110 gadu jubilejas gleznu izstāde apskatāma Tukuma Mākslas muzejā no 2017. gada 8. aprīļa līdz 2017. gada 25. jūnijam. Izstādes atklāšana notiks 8. aprīlī 15:00, ieeja - bez maksas.

Par Mākslas muzeju
Tukuma Mākslas muzejs pazīstams ar tā izcilo latviešu mākslas kolekciju, ko pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu pirmajā pusē sāka veidot mākslinieks Leonīds Āriņš. Muzeja krātuvē atrodas vecmeistaru Jaņa Rozentāla, Johana Valtera, Vilhelma Purvīša, Jēkaba Kazāka, Ģederta Eliasa, Voldemāra Tones, Konrāda Ubāna, Jāņa Tīdemaņa un citu mākslinieku darbi. Muzejs regulāri veido Latviešu mākslinieku darbu izstādes, bērniem un pieaugušajiem piedāvā īpašu programmu „Kopējam gleznas”. Apmeklētājiem pieejama virtuālā ekspozīcija „Tukuma muzejs cauri laikiem”, kur iespēja gūt ieskatu Mākslas muzeja vēsturē, apskatīt 110 mākslinieku vairāk nekā 250 gleznas no Tukuma Mākslas muzeja kolekcijas un no gleznu fragmentiem digitāli izveidot savu īpašo pastkarti.