Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


No 8. marta Kuldīgas Mākslas namā būs skatāma izstāde ”12 Sievietes”

Redakcija
Redakcija

Brīdinājums: esiet uzmanīgi un nepakļaujieties provokācijai! Izcilai mākslai nav dzimuma, ja vien tāds nav bijis mākslinieka mērķis. Nošķīrums starp sievišķīgu un vīrišķīgu mākslu – apšaubāms konstrukts, kas derīgs vien retos izņēmumos.

Neraugoties uz izstādes nosaukumu, tās tēma nav sievietes, un, kaut gan tajā aplūkojamos mākslasdarbus radījušas sievietes, viņu dzimumam nav nozīmes. Izstādes mērķis nav reflektēt par to, vai sieviešu radītā māksla atšķiras no vīriešu veikuma. Vēl jo mazāk par to, kāda ir sieviešu situācija mākslas institūciju hierarhijā – vai viņām ir vara, vai norādīta sava vieta. Izstādei izvēlētais nosaukums uztverams kā provokācija, un tās īstenais mērķis ir, abstrahējoties no raksturojuma “sievišķīgs”, kas tiek attiecināta uz mākslu vai tās autorēm, ļauties mākslas baudījumam, ko caur saviem darbiem piedāvā divpadsmit augsti novērtētas personības Latvijas mākslā.
Izstādē būs apskatāmi divpadsmit dažādu paaudžu mākslinieču darbi. Skatītāji klātienē varēs skatīt Ievas Iltneres, Vijas Zariņas, Sandras Krastiņas, Daces Lielas, Maijas Tabakas, Frančeskas Kirkes, Birutas Delles, Džemmas Skulmes, Līgas Purmales, Helēnas Heinrihsones, Aijas Zariņas un Intas Celmiņas dažādos laika periodos radītos mākslas darbus.

Izstādes nosaukumā izmantotais apzīmējums “sievietes” uztverams tikai kā nejauša sakritība, un jebkura līdzība ar reāli eksistējošo mākslinieču dzimumu tajā nespēlē nekādu lomu.

Izstādes atklāšana notiks 2018. gada 8. martā pulksten 16:00 Kuldīgas mākslas namā 1905. gada ielā 6, Kuldīgā.